Χρηματιστήριο Αθηνών: Mε απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα

Με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 0,53% και να βρίσκεται στις 888,72 μονάδες.

H αγορά θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να κάνει μια αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη την χώρα με τις πρώτες αναλύσεις να αναφέρουν ότι ο λογαριασμός θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και με τις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

O όγκος των συναλλαγών θα συνεχίσει να υποχωρεί και αυτή την εβδομάδα, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι το κύριο στοιχείο των συνεδριάσεων

με τους επενδυτές να προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές κινήσεις χωρίς να κατευθύνουν την αγορά προς μια κατεύθυνση και με τα βλέμματα να συνεχίζουν να είναι στραμμένα στα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων.

Οι αναλυτές πάντως διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο παράγοντας “διεθνείς αγορές” είναι αυτός ωστόσο, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια, με τον μήνα που διανύουμε  να έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν ευλόγως να δελεάζουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Καταλύτη φυσικά για την αγορά θα αποτελέσει και η πορεία των διεθνών αγορών με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να αγγίζουν αυτές τις ημέρες νέα ιστορικά υψηλά και τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την πορεία των αποτιμήσεων και την δύναμη της συνέχισης της ανόδου, με την παραλλαγή Δέλτα να έχει αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα για την οικονομία, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη – χωρίς να την εκτροχιάζει – και καθυστερώντας έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παράλληλα, εκτός από την Covid και η παρουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, προκαλεί επίσης έντονους προβληματισμούς στην επενδυτική κοινότητα σηματοδοτώντας συνέχισης της μεταβλητότητας στις αγορές.

Η συναλλακτική ραστώνη μπορεί να μη συμβάλλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποτρέπει παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις.

Τεχνικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά πρέπει να συντηρήσει σε κλείσιμο το 890 αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς το 930 και όχι να κινηθεί προς τις 875 μονάδες χάνοντας το θετικό momentum των τελευταίων 2 εβδομάδων.

Μεγάλος επόμενος στόχος συνεχίζει να είναι η ζώνη των 1.000 μονάδων παρόλα αυτά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί και η βοήθεια του τραπεζικού που ακόμα παλεύει στο μισό της νέας εκκίνησης του το 2016.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,67% και βρίσκεται στις 2.131,18 μονάδες η ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Aegean, Πειραιώς και Μυτιληναίος κινούνται με θετικό πρόσημο και ήπια κέρδη, ενώ σε αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola με 3%, η Βιοχάλκο με 1,32% και η Ελλάκτωρ με 1,31% με τον ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα, Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα να κινούνται ήπια πτωτικά. Τιτάνας και Εθνική προς στιγμή είναι αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας για πυρόπληκτους: Είμαστε διατεθειμένοι για περαίτερω φορολογικές παρεμβάσεις (vid)

Πυρόπληκτοι: Πώς και ποιοι απαλλάσσονται φέτος από ΕΝΦΙΑ, φόρους και εισφορές

Το σχέδιο του Μαξίμου για τις πυρκαγιές και οι… πόρτα – πόρτα εκκενώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα