Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Tο θετικό κλίμα που επικρατεί στην Ασία αλλά και στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, όπου Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν νέα ρεκόρ με “καύσιμο” τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρούς ρυθμούς τον Ιούλιο, χάρη στη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών, φαίνεται πως δεν επηρέασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που παρουσιάζουν μεικτή εικόνα στην αρχή της εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν

κατά 943.000 τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ, αριθμός που ξεπερνά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν 870.000 νέες θέσεις εργασίας, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διατήρησε το ισχυρό της momentum στις αρχές του β΄ εξαμήνου. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,4% από 5,9% τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα και αυτή την εβδομάδα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επιπλέον, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν προγραμματίσει ομιλίες αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το tapering.

Σε αυτό κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 προσθέτει 0,11% στις 470 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,14% πλησιάζοντας τις 15.800 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,14% λίγο πάνω από τις 6.800 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,2% πέριξ των 7.100 μονάδων.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,34% κοντά στις 26.100 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,04% στις 8.880 μονάδες.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η ολλανδική εταιρεία ταχυδρομείων PostNL αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, καθώς ο όγκος των δεμάτων της συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ακόμη και όταν άνοιξαν ξανά τα φυσικά καταστήματα.

Η εταιρεία αναμένει τώρα κέρδη προ φόρων και τόκων 280-310 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ΕΒΙΤ 63 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 64 εκατ. ευρώ.

Η Hargreaves Lansdown κατέγραψε υψηλότερα ετήσια υποκείμενα κέρδη, με τη φρενίτιδα στις πωλήσεις του “GameStonk” σε συνδυασμό με την μετατόπιση των αγορών στο διαδίκτυο μετά τις καραντίνες της πανδημίας, να οδηγούν σε αριθμό πελατών-ρεκόρ.

Η βρετανική εταιρεία εμφάνισε υποκείμενα προ φόρων κέρδη αυξημένα στα 366 εκατ. στερλίνες για το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο, έναντι των 339,5 εκατ. στερλίνων πριν από έναν χρόνο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, παρά τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό της μεταποίησης, υποδηλώνοντας μια σταθερή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 0,4% τον Μάιο, τονίζει η στατιστική υπηρεσία. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6% μετά από την αύξηση 3,4% στον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τις αγορές σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη να είναι κλειστές λόγω αργίας.

Διαβάστε ακόμα:

Πυρόπληκτοι: Πώς και ποιοι απαλλάσσονται φέτος από ΕΝΦΙΑ, φόρους και εισφορές

ΕΝΦΙΑ και έντυπο Ε9: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Eρωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Ρύθμιση οφειλών: Για ποιους και μέχρι πότε παρατείνεται η πληρωμή της δόσης Ιουλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα