Χωρισμένη στα τρία η κυβέρνηση Μέι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του brexit

Το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι παραμένει διχασμένο για τον καλύτερο τρόπο που πρέπει να γίνει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους υποστηρικτές ενός σκληρότερου Brexit να επιχειρηματολογούν υπέρ της συντομότερης δυνατής μεταβατικής περιόδου.

Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί τώρα με την ανάγκη για μια μεταβατική περίοδο, πρέπει τώρα να διαχειριστεί και τις αποκλίνουσες απόψεις κορυφαίων υπουργών της, που έχουν χωριστεί σε τρία μέρη, σύμφωνα με ανάλυση της ομάδας Cicero.

Οι διαιρέσεις αυτές υπογραμμίζουν το εύθραυστο

της κυβέρνησης Μέι, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, που την άφησαν χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η νέα ισορροπία δυνάμεων επέτρεψε σε αυτούς που υποστηρίζουν μια βαθμιαία αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την ηγεσία του Φίλιπ Χάμοντ, να αυξήσουν την επιρροή τους στη σκιά του Brexit. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι με δεδομένη την ολοκλήρωση του brexit το 2019, ο χρόνος περνάει...

Ο Χάμμοντ, υποστηριζόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, επικεντρώνεται στους οικονομικούς κινδύνους του Brexit και στο να κάνει τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο βαθμιαία. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας για διάστημα έως τριών ετών και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πριν περάσουμε σε μια φάση εφαρμογής του σχεδίου.

Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ηγείται μιας ομάδας η οποία κινείται στο άλλο άκρο του φάσματος, ζητώντας όσο το δυνατόν συντομότερη μετάβαση στο brexit και διεκδικώντας την ελευθερία να διαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες αμέσως, σύμφωνα με τους αναλυτές της Cicero.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Μέι, μαζί με τον αναπληρωτή της κ. Ντέμιαν Γκριν καθώς και τους κορυφαίους υποστηρικτές του Brexit, όπως ο υπουργός περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, τοποθετούνται μεταξύ των δύο, υποστηρίζοντας μια σταθερή μεταβατική περίοδο κατά την οποία ελάχιστοι περιορισμοί θα τεθούν στη μετανάστευση της ΕΕ και απορρίπτοντας τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά. Αντ' αυτής, ζητούν τη θέσπιση μεταβατικών τελωνειακών ρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα