Χόγιερ (ΕΤΕπ): Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα

Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Ελλάδα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η έκθεση του οργανισμού ισούται με 10% ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Χόγιερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επισήμανε πως

η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δάνεισε 77,5 δισ. ευρώ το 2015 και σχεδιάζει να διατηρήσει σε παρόμοιο επίπεδο την χρηματοδότηση το τρέχον έτος.

Η ΕΤΕπ σκοπεύει, επίσης, να διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους του δανεισμού.

Δανείστηκε 62,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, καθιστώντας το μεγαλύτερο υπερεθνικό δανειολήπτη στον κόσμο.

«Το σχέδιο δανεισμού (για το 2016) εξαρτάται από τις επιστροφές που θα λάβει η χώρα το 2015, οι οποίες δεν είναι πλήρως προβλέψιμες» επισήμανε ο Hoyer και πρόσθεσε:

«Ο δανεισμός μας συνήθως ανέρχεται μεταξύ 60 και 85 δισ. ευρώ και σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνει και πάλι».

Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ συμπληρώνονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο χρηματοδοτεί έργα υψηλότερου κινδύνου και των μικρότερων επιχειρήσεων. Το ταμείο επένδυσε 7 δισ. ευρώ το 2015.

«Παγώνει» το δανεισμό προς την VW

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει σταματήσει το δανεισμό προς την Volkswagen εν αναμονή μιας έρευνας που έχει ξεκινήσει προκειμένου να διευκρινισθεί αν ορισμένα από τα χρήματα που της δόθηκαν τα χρησιμοποίησε η γερμανική βιομηχανία για να οργανώσει το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχεία που να αποδεικνύει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών γεγονότων, εντούτοις, η ΕΤΕπ δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η VW εξόφλησε το δάνειο προς την ΕΤΕπ το 2014.

«Για να είμαστε σίγουροι, έχουμε αποφασίσει να θέσουμε εν αναμονή για την ώρα, τυχόν νέα δάνεια προς την Volkswagen» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hoyer προσθέτοντας pvw τα ευρήματα θα πρέπει να αξιολογηθούν το «αργότερο εντός ενός έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα