Χιονονιφάδες κατακλύζουν κατακαλόκαιρο τα λιμάνια του LNG!

Μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα του Ιουλίου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, βουίζει από δραστηριότητα, καθώς τα δεξαμενόπλοια φορτώνουν ασταμάτητα ψυγμένο υγροποιημένο φυσικό αέριο, δημιουργώντας... χιονονιφάδες εν μέσω συνθηκών καύσωνα.

Στο λιμάνι του Ρότερνταμ έχει κατασκευαστεί επί τούτου ένα τέρμιναλ για να δέχεται φυσικό αέριο. Δεξαμενόπλοια καταφτάνουν από τη ρωσική αρκτική περιοχή φορτωμένα με LNG, καταδεικνύοντας το πόσο έντονη είναι η δραστηριότητα στα τέρμιναλς των ευρωπαϊκών λιμανιών, ακόμα κι αν

το αέριο κατευθύνεται τελικά κατά κύριο λόγο σε άλλες αγορές που πληρώνουν αδρά, όπως πχ. της Ασίας.

Με την Ευρώπη να απορροφά ποσοστά ρεκόρ από το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγού από τη Ρωσία και με τις τιμές να είναι ενισχυμένες στην Ασία, οι τερματικοί σταθμοί για LNG στην Ευρώπη, βρίσκουν δουλειά είτε φορτώνοντας ή μεταφέροντας φορτία από το ένα πλοίο στο άλλο.

Το αέριο είναι τόσο κρύο που το τμήμα των αγωγών που το μεταφέρουν επάνω στα πλοία, είναι καλυμμένο με πάγο και δημιουργείται ένα εξωπραγματικό σκηνικό καθώς στον ζεστό καλοκαιρινό αέρα χορεύουν χιονονιφάδες.

Το LNG είναι ένα αέριο που ψύχεται στους -160° Κελσίου μέχρι να μετατραπεί σε υγρή μορφή και να μπορεί να διοχετευτεί μέσα στα τάνκερ.

Εταιρείες όπως η Novatek PJSC χρησιμοποιούν ειδικά κατασκευασμένα τάνκερ για να εξάγουν LNG από το εργοστάσιο Yamal LNG που έχει η εταιρεία στη Βόρεια Σιβηρία. Τα πλοία αυτά είναι κατάλληλα για τις θάλασσες αυτής της περιοχής που έχουν χοντρό στρώμα πάγου, είναι όμως πολυδάπανα για να τα χρησιμοποιεί κανείς για μεγάλες αποστάσεις. Γι' αυτό και το φορτίο τους μεταφέρεται από τα παγοθραυστικά στα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης και σε συμβατικά πλοία ώστε να συνεχίσουν το μακρύ τους ταξίδι προς τις αγορές της ανατολής. Και το Ρότερνταμ είναι ένα από αυτά τα λιμάνια μεταγωγής.

Η Κίνα πριν λίγες ημέρες δέχτηκε δύο φορτία από τη Yamal LNG. Τα πρώτα πλοία διασχίζουν το αρκτικό πέρασμα χωρίς τη βοήθεια των παγοθραυστικών από τότε που άνοιξε το εργοστάσιο το 2017. Το τρίτο κατευθύνεται στην Κίνα χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή και αναμένεται να φτάσει τις 31 Ιουλίου. Το ταξίδι για τα πρώτα πλοία πήρε 19 ημέρες έναντι των 35 που χρειάζονται για το παραδοσιακό δρομολόγιο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και το Στενό της Μάλακα, σύμφωνα με την εταιρεία Novatek. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει στην εταιρεία $46 εκατ. για το υπόλιοιπο της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα