ΧΑ: «Ανάσα δροσιάς» για τράπεζες μετά τη Moody's

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στις 758,18 μονάδες (+0,90%), με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με +2,36% στις 838,45 μονάδες, με την Εθνική να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο (+3,72%). Ακολούθησαν Eurobank (+2,69%) και Alpha Bank (+2,19%) οι οποίες έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας ενώ η Πειραιώς δεν κατάφερε

να κλείσε με θετικό πρόσημο (-,039%).

Αιτία του μίνι τραπεζικού ράλι υπήρξε η ενθαρρυντική έκθεση από Moody's, η οποία αναβάθμισε το outlook των ελληνικών τραπεζών σε θετικό εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019.

Ως αποτέλεσμα οι αρχικές απώλειες του ΧΑ διεγράφησαν με εντολές κυρίως στις τράπεζες, με τον Γενικό Δείκτη μάλιστα να κάνει προσπάθειες προσέγγισης των 760 μονάδων.

Ωστόσο ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος και όγκος συναλαλγών δεν άφησε περιθώρια περαιτέρω ανόδου, και εξακολουθεί να παραμένει νούμερο ένα εμπόδιο για μια συνεχή ανοδική αντίδραση. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι είχαν γίνει συναλλαγές ύψους μόλις 6,6 εκατ. ευρώ!

Η εικόνα της παρατεταμένης χαμηλής συναλλακτικότητας δύσκολα θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ αύριο σχετικά με το ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 χωρίς δυναμική.

Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Φουρλής , Grivallia και ΟΠΑΠ ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Aegean , Coca Cola, Motor Oil και Sarantis

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η μετοχή της MIG -1,38% καθώς ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν στο -4,73% απόρροια της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου να μη λάβει οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση από την Κύπρο για την υπόθεση της Cyprus Popular Bank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά στις 758 μονάδες με άνοδο +0,90% έχοντας υψηλό στις 758,31 μονάδες και χαμηλό στις 747,77 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ και ο όγκος 16 εκατ. εκ των οποίων οι 10 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Οριακή επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 3,85% και το 25ετές στο 4,83%.

Keywords
Τυχαία Θέματα