Αύριο τα νεότερα για τα ελλείμματα Ισπανίας - Πορτογαλίας

Σε λεκτικές προτροπές προς Ισπανία και Πορτογαλία να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, «έμεινε» το Eurogroup, κάτι το οποίο, πάντως, αναμένονταν με δεδομένο ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προαναγγείλει ότι την τελική απόφαση θα την λάβει το αυριανό Ecofin.

Όπως, πάντως, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν την έκθεση της Κομισιόν για Ισπανία και Πορτογαλία, στην οποία η Επιτροπή

κάνει λόγο ακόμη και για ανάγκη επιβολής ακόμη και κυρώσεων.

Πάντως τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και οι κ. Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ -στη συνέντευξη Τύπου – άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν, πρώτα, διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας πριν επιβληθούν κυρώσεις.

Και τα τρία στελέχη της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη, χωρίς, φυσικά αυτό να σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να παραβιάσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων θα συζητηθεί όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή», έσπευσε να δηλώσει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Αρνητική επίδραση του Brexit

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι υπουργοί μίλησαν για τις αντιδράσεις των αγορών στο Βρετανικό δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο αποτέλεσμα του στην οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Από τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως ενημέρωσε τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το αντίκτυπο του Βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας πως οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των αγορών επηρέασαν την Ευρωζώνη σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς τομείς. Δεδομένου επίσης πως μειώνεται η ώθηση που έδωσε η μείωση της τιμής του πετρελαίου στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, το δημοψήφισμα "ξάφνιασε τις αγορές", και όσο περισσότερο παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο πιο αναγκαίο θα γίνει να ξεκαθαρίσει η Μεγάλη Βρετανία τη στάση της και να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θέλουν να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τον καθορισμό νέου Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το συντομότερο δυνατό, με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών να τονίζει πως ενημέρωσε τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πως η αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit κοστίζει στην Μεγάλη Βρετανία 1%-2,5% από το ΑΕΠ της και στην Ευρωζώνη 0,2%-0,5% μέχρι το 2017.

Ιταλικές τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το θέμα των ιταλικών τραπεζών δεν συζητήθηκε εκτενώς στο Eurogroup, αν και απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών, φρόντισε να εκφράσει τις απόψεις του εν γένει για τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η χρήση της οδηγίας του bail-in αποτελεί μία «πολύ καλή κίνηση», αλλά όλα εξαρτώνται από το ποια είναι η τράπεζα την οποία αφορά, ποια η σημασία της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, εάν αυτή η τράπεζα έχει «περάσει» ή όχι τα stress tests της ΕΚΤ και εν γένει το κατά πόσο ενδεχόμενη κατάρρευσή της μπορεί να προκαλέσει όχι απλά αναταραχή αλλά ακόμη και κρίση.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν στην Ευρωζώνη υπάρχει κάποιο περιθώριο κρατικής στήριξης των τραπεζών, χωρίς, όμως, να επεκταθεί ως προς αυτό το ζήτημα.

Απούσα η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το δεύτερο, διαδοχικό Eurogroup που το ελληνικό ζήτημα δεν απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ταυτόχρονα τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και φυσικά την κυβέρνηση, μάλλον μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται ότι θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα