Πτώση στην Ευρώπη με διολίσθηση της στερλίνας

Με πτώση συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη, αλλά και εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 λίγο νωρίτερα σημείωνε απώλειες 0,24% και τους περισσότερους τομείς σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,11% , o DAX με απώλειες 0,03% , o CAC40 στο -0,28%, o IBEX35

στο -0,52% και ο FTSE MIB με απώλειες 0,44%.

Η γερμανική ενεργειακή RWE βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx600 με άνοδο 9% μετά την ανακοίνωση κερδών και εν μέσω φημών για πιθανλη συγχώνευση σε έναν από τους τομείς της. Η γαλλική Engie αναφέτρεται πως εξετάζει την εξαγορπά μεριδίου της θυγατρικής της RWE, Innogy, με τη μετοχή της τελευταίας να σημειώνει άνοδο 7%.

Άνοδος 3% και για τη μετοχή της βρετανικής Prudential μετά την ανακοίνωση λειτουργικών κερδών στα 4,3 δισ. στερλίνες, ζχάρη στις δραστηριότητές της στην Ασία.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο θέμα του Brexit, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι κέρδισε το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των συνομιλιών με την ΕΕ για την έξοδο της χώρας της από την Ενωση. Ωστόσο, με τη Σκωτία να ζητά νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2019, πολλά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μέι θα τηρήσει τελικά στάση αναμονής μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, προτού ξεκινήσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις.

Στην Ολλανδία, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε στους ψηφοφόρους του ότι δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε ένα «ντόμινο» λαϊκισμού μετά την υπερψήφιση του Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η ασφαλιστική Prudential ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 4,26 δισ. στερλίνες, ενώ σήμερα τα στοιχεία της Eurοstat έδειξαν χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της βιομηχανικής παραγωγή στην Ευρωζώνη, από τις εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άυξηση 0,9% έναντι προβλέψεων για 1,4%.

Σε ό,τι αφορά τη στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα