Αργεντινή: Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους

Την έγκριση της Γερουσίας για διακανονισμό με τους διεθνείς πιστωτές της Αργεντινής εξασφάλισε ο πρόεδρος, Μαουρίτσιο Μάκρι, γεγονός που σηματοδοτεί τον τερματισμό της 14χρονης διαμάχης με τους δανειστές που κρατούν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, οι Γερουσιαστές με πλειοψηφία 54 έναντι 16 και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερο από 12 ώρες, ψήφισαν υπέρ της προτεινόμενης συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση των μελών

της Γερουσίας, ο Μάκρι μπορεί να εκδώσει ομόλογα ύψους 12 δισ. δολ. και να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών για να αποπληρώσει 4,65 δισ. δολ, σε hedge funds, που είχαν μηνύσει την Αργεντινή για τη μη αποπληρωμή ομολόγων που είχαν αγοράσει μετά τη χρεοκοπία της χώρας 15 χρόνια πριν.

Η Κάτω Βουλή της Γερουσίας είχε εγκρίνει τη συμφωνία στις αρχές του μήνα.

Απώτερη επιδίωξη του προέδρου Μάκρι είναι να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τους διεθνείς δανειστές, προκειμένου να δρομολογηθεί η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, ενώ είχε επισημάνει τους κινδύνους του υπερπληθωρισμού και της δραστικής μείωσης των δαπανών, στην περίπτωση που η Γερουσία δεν ενέκρινε τη συμφωνία.
Σε πολιτικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του Μάκρι στη Γερουσία που κυριαρχείται από μέλη της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα