Αποθετήριο Αξιών: Μόνο 652 λογαριασμοί ενεργοί

Του Δημήτρη Παφίλα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του Αποθετηρίου (Οκτώβριος) σχετικά με τους ενεργούς κωδικούς που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αν τα κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι στην δημιουργία νέων μερίδων υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον απο Ελληνες επενδυτές και αντίστοιχα ένα ενδιαφέρον απο ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ειδικότερα, όπως θα δούμε, οι ενεργοί κωδικοί που δραστηριοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μόλις 652! Ο αριθμός αποτυπώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά και την αποστασιοποίηση τόσο των Ελλήνων επενδυτών, όσο και

των ξένων. Είναι προφανές ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οδεύει σε άσχημα μονοπάτια διότι η συρρίκνωση των συναλλαγών θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών, δηλαδή και σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Απο την άλλη πλευρά, όπως θα δούμε, το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι, στην δημιουργία νέων μερίδων, οι Έλληνες επενδυτές προηγούνται καθώς τον περασμένο Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 416 νέες μερίδες απο Έλληνες φυσικά πρόσωπα και μόνο 11 απο νομικά πρόσωπα.

Στην πλευρά των ξένων επενδυτών αντίθετα, όπως είναι φυσικό τα νομικά πρόσωπα ήταν λιγότερα καθώς ανήλθαν σε 29 ενω οι μερίδες που δημιούργησαν τα ξένα νομικά πρόσωπα ήταν 110.

Με άλλα λόγια, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτές, βρίσκει κάποιους παρόλο που τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς. Την ίδια περίοδο, οι ξένοι επενδυτές παρά το γεγονός ότι, οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω απο το 1/3 της λογιστική τους αξίας συγκεντρώνουν κάποιους καινούργιους ξένους επενδυτές.

Οι επόμενοι μήνες και η πορεία των εξελίξεων θα δείξουν αν αυτή η τάση γίνει πιο δυνατή δηλαδή να επιστρέφει η ελληνική λιανική να επιστρέφει και τα κεφάλαια ξένων επενδυτών να αυξάνονται. Άλλωστε καμία αγορά παγκοσμίως δεν έχει προοδεύσει δίχως τους ντόπιους επενδυτές και χωρίς τα ξένα κεφάλαια των θεσμικών επενδυτών.

Ποιοί είναι οι ενεργοί κωδικοί

Ως ενεργοί κωδικοί νοούνται οι κωδικοί χρηματιστηριακών συναλλαγών που πραγματοποιούν τουλάχιστον μια συναλλαγή εντός της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα, στο ελληνικό χρηματιστήριο απο τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε μια πραγματική καθίζηση καθώς οι κωδικοί μειώθηκαν σε 625, τον Σεπτέμβριο σε 825 κωδικούς και τον Οκτώβριο οι κωδικοί μειώθηκαν σε 652 κωδικούς. Οι δε ενεργές μερίδες επενδυτών έχουν μειωθεί σε 14351, ενω πέρυσι είχαν ανέλθει ακόμη και σε 21 χιλιάδες ενεργές μερίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα