Απώλειες στην Ασία μετά την αποκάλυψη της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισαν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες σήμερα ακολουθώντας τα βήματα της Wall, που υποχώρησε μετά την αποκάλυψη του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης από τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σημαντικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης γα να κλείσει τελικά με πτώση 0,82% στις 22.681,42 μονάδες, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, αν και κατά τις πρωινές ώρες έφτασε να ενισχύεται

έως και 2%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έχασε 0,3% στις 2.542,95 μονάδες με πτώση στις εταιρείες τεχνολογίας και σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,33% στις 6.029,37 μονάδες λόγω απωλειών του ευρύτερου δείκτη του κλάδου πρώτων υλών, με τη Rio Tinto να κλείνει με πτώση 2,26% και τη BHP να υποχωρεί 1,96%.

Στις κινεζικές αγορές, ο Shanghai Composite με άνοδο 0,16% στις 3.433,35 μονάδες και ο Shenzhen Composite με άνοδο 0,52% στις 2.039,17 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με άνοδο 0,04%.

Το Πεκίνο σήμερα Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους κανόνες της κατοχής μετοχών από αλλοδαπούς, περιορίζοντας την ξένη συμμετοχή σε κοινοπραξίες του χρηματοοικονομικού κλάδου στο 49%. Το νέο όριο θα αυξηθεί στο 51%. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν άλμα μετά την είδηση: η New China Insurance με άνοδο 9,04% και η Ping An Insurance με άνοδο 5,38%.

«Η παγκόσμια όρεξη για ανάληψη κινδύνου ανατράπηκε εν μέσω ανησυχιών μετά την ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ, καθώς η Γερουσία σχεδιάζει να προωθήσει μια διαφορετική πρόταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρει η OCBC στο πρωινό της σημείωμα.

Η ανάκαμψη στις περιφερειακές αγορές, ωστόσο, ήταν πιθανώς προσωρινή, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

«Δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια διορθωτική ενέργεια και όχι για ανατροπή«», αναφέρει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της αγοράς της CMC Markets.

Η Γερουσία έφερε στο φως το φορολογικό της σχέδιο που έχει μεγάλες διαφορές από το ν/σ που ήρθε στη Βουλή. Αν και έκανε επίσης λόγο για μείωση εταιρικού φόρου στο 20% από το 35%, η αλλαγή αυτή δεν θα αρχίσει να ισχύει πριν το 2019, ανέφερε πηγή στο CNBC. Οι αγορές σημείωσαν πτώση όταν έγινε αντιληπτό ότι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων μάλλον θα καθυστερήσει.

Και το δολάριο σημείωσε απώλειες με τον σχετικό δείκτη στο 94,494 έναντι 94,529 την Πέμπτη. Πτώση και έναντι του γεν στα 113,35.

Οι τιμές του χρυσού άγγιξαν υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων στα 1.285,77 δολάρια η ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα