Από τους κόλπους της UBS ο νέος CEO της Santander

Ο Andrea Orcel αναλαμβάνει νέος δ/νων σύμβουλος της Santander όπως ανακοινώθηκε από την ισπανική τράπεζα. Ο Orcel έχει χρηματίσει επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της ελβετικής UBS και αποτελεί εδώ και χρόνια ένα πρόσωπο με στενές σχέσεις με τη Santander, στην οποία έρχεται για να αντικαταστήσει τον José Antonio Álvarez, από τις αρχές του 2019.

Ο Álvarez θα γίνει αντιπρόεδρος του ομίλου, διαδεχόμενος τον Rodrigo Echenique, ο οποίος επιβεβαίωσε

την απόφασή του να αποσυρθεί από τον ρόλο του τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Orcel ηγήθηκε μιας ριζικής αναμόρφωσης του επενδυτικού τομέα της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας από τη στιγμή που ανέλαβε το 2012.

Στο αποχαιρετιστήριο e-mail του, αναφέρει πως το πρόγραμμα που ακολούθησε μετέτρεψε «έναν κλάδο χωρίς κατεύθυνση και υπερβολικά κοστοβόρο, σε έναν ισχυρό κλάδο που χρησιμοποιεί λιγότερα κεφάλαια και παράγει μεγαλύτερη αξία».

«Σταματήσαμε να προσπαθούμε να είμαστε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα και εστιάσαμε στο να γίνουμε η καλύτερη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε πιο προσωπικό επίπεδο, περιέγραψε τη συνεργασία του με τον CEO της UBS, Sergio Ermotti, ως φοβερή εμπειρία και στο e-mail του καταλήγει σε ένα απροσδόκητο απόσπασμα. Όπως γράφει: «σύμφωνα με τα αθάνατα λόγια του Winnie the Pooh: «πόσο τυχερός είμαι που υπάρχει κάτι το οποίο με δυσκολεύει τόσο πολύ να πω αντίο».

Ο Emilio Botín, αποβιώσας πρώην CEO της Santander, υπολόγιζε τον Orcel μεταξύ των στενότερων και πιο έμπιστων συμβούλων του. Οταν πέθανε το 2014, ο Orcel είχε πει ότι ο κόσμος έχασε έναν τραπεζίτη που ήταν από τους σημαντικότερους της γενιά;ς του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Orcel είχε συμβουλεύσει τη Santander γαι την εξαγορά της Abbey National το 2004, σε ένα deal που εδραίωσε την παρουσία της ισπανικής τράπεζας στη βρετανική λιανική τραπεζική.

Keywords
Τυχαία Θέματα