Από σήμερα ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικών αδειών

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, με εξαίρεση τις άδειες για τις κατηγορίες του νόμου 1 και 2 ( ειδικά κτίρια εντός ή εκτός σχεδίου, διατηρητέα, βιομηχανικά, τουριστικά κ.α), για τις οποίες θα λειτουργεί ως τα τέλη Νοεμβρίου παράλληλα η ηλεκτρονική υποβολή με το συμβατικό τρόπο έκδοσης.

Ο λόγος της δίμηνης καθυστέρησης είναι για να δοθεί στις

πολεοδομίες ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής αλλά και για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν άδειες, η έκδοση των οποίων έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επομένως από σήμερα, μόνο ηλεκτρονικά διεκπεραιώνονται άδειες για κτίρια της κατηγορίας 3 που αφορούν κατοικία έως 2.000 τ.μ.

Σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα αναλάβει την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη το συστήματος που από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν σε πιλοτική λειτουργία. «Επειδή ο κ. Μανιάτης (σ.σ ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος) θα σπεύσει να μας διαψεύσει, λέγοντας ότι το σύστημα είχε υιοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα σας πω ότι τότε προβλεπόταν μόνο η υποβολή της αίτησης και όχι η έγκριση της άδειας. Επιπλέον εμείς φέραμε νέο νόμο και κάναμε ριζικές αλλαγές» δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας την άποψη ότι με το νέο σύστημα θα πάψουν οι πολίτες να επισκέπτονται τις πολεοδομίες.

Η αλήθεια είναι το σύστημα είχε θεσμοθετηθεί από το 2013, ωστόσο μία υπουργική απόφαση που εκκρεμούσε πάγωσε την εφαρμογή του, η οποία είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε έξι πολεοδομίες της χώρας.

Τα πρώτα μηνύματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς από τις 9.00 πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 11.30, είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, 169 αιτήσεις για εργασίες μικρής κλίμακας, 11 δηλώσεις για αναθεώρηση αδειών και 28 βεβαιώσεις για όρους δόμησης. «Η αποδοχή του συστήματος δείχνει ότι και οι μηχανικοί το ήθελαν» ανέφερε ο κ. Στασινός και επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν ένα θετικό μήνυμα και στους επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν πότε μπορούν να εκδώσουν μία άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η δεύτερη πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο είναι το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα. Όπως ανακοινώθηκε, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2019 και σε αυτό θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά όλη η νέα γενιά αυθαιρέτων.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΕΝ αλλά και το ΤΕΕ είναι οι πολεοδομίες να μην προβάλλουν προσκόμματα και να μην εμποδίσουν την εφαρμογή του. Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών είναι φανερό ότι θα εμποδίσει τις παραβατικές συμπεριφορές και θα ενισχύσει την διαφάνεια, εμποδίζοντας την άμεση συναλλαγή πολιτών και πολεοδομιών. Ο κ. Στασινός εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην πλήρη εφαρμογή του, παρακολουθώντας από πολύ κοντά την λειτουργία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα