Γιώργος Παπασταματίου: Αρχίζει η αντεπίθεση της FORTHcrs στο διεθνές τερέν

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Κεφάλι στον διεθνή ανταγωνισμό παίρνει η εταιρεία μετά την εξαγορά της από τον ελβετικών συμφερόντων όμιλο North Star, ο οποίος δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και το real estate με ευρεία δράση σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας.

Η FORTHcrs η οποία ανήκε στην Forthnet

είναι από τους κορυφαίους παρόχους λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων κράτησης και διανομής εισιτηρίων στους τομείς της ακτοπλοίας, του τουρισμού και προσφάτως του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως με πελάτες σε 14 χώρες. Επόμενος στόχος είναι η επέκταση στα logistics. Το δίκτυο πωλήσεων που έχει περιλαμβάνει 7.152 πρακτορεία, παγκοσμίως και 81 ακτοπλοϊκές εταιρείες, και εκδίδει ετησίως 24 εκατομμύρια εισιτήρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FORTHcrs, Γιώργος Παπασταματίου, άνοιξε τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της εταιρείας, τις προκλήσεις αλλά και τα πλεονέκτημα που έχει απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

«Η εξαγορά σηματοδοτεί την έναρξη της αντεπίθεσης της εταιρείας παγκοσμίως και την ενίσχυση της παρουσίας της σε νέες αγορές, βάσει των σχεδιασμών που είχαμε κάνει από την περσινή χρονιά. Η ρευστότητα που αποκτά θα της δώσει τη δυνατότητα να επενδύσει στην τεχνολογία γιατί ο κλάδος του τουρισμού και των μεταφορών συγκεντρώνει τα βλέμματα πολύ μεγάλων Ομίλων από όλο τον κόσμο, όπως η Google και άρα θα πρέπει αυτό το οποίο κάνεις να συμβαδίζει με την τεχνολογία η οποία γίνεται όλο και περισσότερο costumer centric αφού ο πελάτης θέλει να έχει τα πάντα στο κινητό του.

Η συνεχής επένδυση στις νέες τεχνολογίες έχουν κόστος ώστε να προηγείσαι του ανταγωνισμού. Δεν είναι πολύ μεγάλο αν είσαι στο θψηλό επίπεδο που είμαστε εμείς αλλά πάντοτε πρέπει να είσαι ενεργός σε αυτό το θέμα. Και βέβαια το γεγονός ότι ήδη έχουμε απλώσει τα φτερά μας προς τα έξω- το σύστημα και η ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρουμε χρειάζεται κανείς να μπορέσει να πείσει τον πελάτη και αυτό θέλει χρόνο. Και χρειάζονται ταξίδια, κόστη κλπ.

Η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα κρατήσεων με έμφαση τον κλάδο της ακτοπλοίας από όπου ξεκίνησε. Μιλάμε για συστήματα σε διάφορους τομείς όπως λεωφορεία, τρένα, μικρά κρουαζιερόπλοια, θεάματα, πρόσφατα ξεκίνησε ένα έργο στο οποίο ηγείται ο ΟΤΕ –IBM ως προμηθευτής και αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους. Και τη διαχείριση εισιτηρίων είναι από την εταιρεία μας. Οπότε μιλάμε γενικότερα για συστήματα κρατήσεων και διαχείρισης εισιτηρίων. Από κει και πέρα έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό διανομής των εισιτηρίων αυτών. On line μηχανισμό επιτρέπει να μπει σε ένα δίκτυο όπου θα βρει πάρα πολλά πρακτορεία. Με μία το πρακτορείο και η ακτοπλοϊκή επιχείρηση σύνδεση έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα πρακτορεύω που συνεργάζεται μπορεί να είναι 100-200- ακόμη και 2.000.

Η εξαγορά σηματοδοτεί μία υπερμεγέθυνση της εταιρείας θέλουμε να γίνουμε το σημαντικότερο στον κόσμο δίκτυο διανομής και παροχής σε συστήματα κρατήσεων στις επίγειες μεταφορές.

- Έχουμε ανοιχτεί στη Μεσόγειο όπου έχουμε πολύ σημαντικούς πελάτες έχουμε καλύψει όλη τη Μεσόγειο με βασικά δρομολόγια.

Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει να βοηθήσεις και την ακτοπλοϊκή επιχείρησης να αυξήσει τις πωλήσεις της. Άρα πρέπει αν βρεις μεγάλα πρακτορεία σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στην Ευρώπη. Άρα θέλουμε να βρούμε αυτά τα πρακτορεία, να ενισχύσουμε το δίκτυο πωλήσεων, γίνεται σταδιακά.

Προς το παρόν μιλάμε για επιβάτες και γα οχήματα. Όμως ο επόμενος τομέας επέκτασης είναι και τα logistics και ειδικότερα στη διαχείριση των φορτηγών εισιτηρίου-κράτηση για τα οχήματα, ποιο φορτηγό θα πάει έξω, τι χρειάζεται το φορτηγό, υπάρχουν προβλέψεις για τα επικίνδυνα φορτία. Έχουμε ήδη κάνει μία υλοποίηση για μία γερμανική εταιρεία και μέσα στο σύστημα κρατήσεών μας έχουμε περιλάβει τις αντίστοιχες δυνατότητες.

1) Επέκταση στην Ευρώπη όσο αφορά τις πωλήσεις εισιτηρίων

2) Αραβική χερσόνησος και στην Άπω Ανατολή που είναι το άγιο δισκοπότηρο. Πολύ μεγάλη δραστηριότητα είναι οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία η Μαλαισία, Είναι πολυνησιακά κράτη πάρα πολλές οι ενδονησιακές μεταφορές, με πολλές διαφοροποιήσεις από αυτά που συναντάει κανείς στην Ευρώπη, αλλά τα δικά μας συστήματα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτά τα θέματα γιατί η Ελλάδα είναι και εκείνη πολυνησιακή χώρα.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές στο θέμα των κρατήσεων είναι δύο εταιρείες από τη Σκανδιναβία, μία από την Ιταλία και μία από τις ΗΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε τα ο μεγαλύτερο πελατολόγιο. Το πλεονέκτημα απέναντι στις ξένες εταιρείες είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα για δύσκολες καταστάσεις και στον τουρισμό δεν μας λείπει κάτι, ενσωμάτωση καινούργιων στοιχείων όπως επικίνδυνα φορτία ειδικά για τη βόρεια θάλασσα. Οι ανταγωνιστές μας δεν ξέρουν την πολυπλοκότητα του πολυνησιακού περιβάλλοντος και το δεύτερο ότι όλα αυτά τα κάνουμε σε πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Σε θέματα τεχνολογίας πρωτοπορούμε επενδύουμε. Το κάνουμε εσωτερικά και έχουμε συνεργασίες και με άλλους οργανισμούς όπως πολύ στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επενδύουμε σε πρόσωπα. Απασχολούμε 50 άτομα.

Είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στον τουρισμό εφέτος. Στην ακτοπλοΐα υπήρξε αύξηση που ξεπέρασε το 10% και ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Παπασταματίου, Αρχίζει, FORTHcrs,giorgos papastamatiou, archizei, FORTHcrs