Από Δευτέρα η νέα ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για το κτηματολόγιο

Της Μαριάννας Τζάννε

Με την αναβάθμιση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων που θα βγει στον αέρα την προσεχή Δευτέρα και με δύο νέα μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στο Γαλάτσι και στην Θεσσαλονίκη, τα οποία θα υποβοηθούν και θα ενημερώνουν τους πολίτες σε όλη την χώρα, προχωρεί μετ΄ εμποδίων η νέα γενιά κτηματογράφησης.

Η Ελληνικό

Κτηματολόγιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία του κόσμου, καθώς η προσέλευση υπολείπεται ακόμη και κάτω από το 10% των δικαιωμάτων, ρυθμός που αντιπροσώπευε και τα προηγούμενα προγράμματα. Η εικόνα είναι απογοητευτική καθώς δεν αφορά περιοχές που είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο της συλλογής δηλώσεων αλλά και άλλες όπως είναι τα Δωδεκάνησα, όπου το πρόγραμμα κτηματογράφησης έχει συμπληρώσει ήδη τρεις μήνες.

Τα δύο γραφεία κτηματογράφησης (Βεΐκου 137 στο Γαλάτσι και 26ης Οκτωβρίου 90 στην Θεσσαλονίκη), θα καλύψουν όλη την Βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα) και στο Γαλάτσι όλη την υπόλοιπη χώρα και τα νησιά. Στόχος είναι να παραλαμβάνουν δηλώσεις, να βοηθήσουν τους πολίτες στον εντοπισμό του ακινήτου τους, να παρέχουν οδηγίες για την συμπλήρωση των δηλώσεων κ.α

Στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ευελπιστούν ότι η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά των δηλώσεων καθώς από το σπίτι, οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν την υποβολή της δήλωσης από την αρχή έως το τέλος.

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη ηλεκτρονική εφαρμογή που ξεκίνησε το 2008, είναι ότι οι χρήστες μπορούν να σκανάρουν τοπογραφικά και συμβόλαια και να τα αποστείλουν ηλεκτρονικά. Μέχρι σήμερα, γινόταν ηλεκτρονικά η δήλωση αλλά τα συνοδευτικά έγγραφα στέλνονταν με το ταχυδρομείο. Η νέα εφαρμογή είναι περισσότερο φιλική στον χρήστη και διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω των κωδικών του taxisnet.

Το γεγονός ότι η νέα και τελευταία γενιά κτηματογράφησης αφορά απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, ενισχύει την πεποίθηση, ότι η διαδικτυακή υποβολή μπορεί να βελτιώσει τους ρυθμούς προσέλευσης του κόσμου.

Μέσω της νέας πλατφόρμας, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταχωρίσουν όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας όπως τα στοιχεία του δηλούντος, του ακινήτου, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Δίνονται επίσης on line διευκρινίσεις και επεξηγήσεις προκειμένου ο χρήστης να καθοδηγείται από την εφαρμογή και να συμπληρώσει τα πεδία της δήλωσης, βήμα-βήμα.

Τυχόν λάθη επισημαίνονται με ξεκάθαρο τρόπο σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Για τον εντοπισμό του ακινήτου ο χρήστης έχει αρκετές επιλογές, καθώς ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός και μπορεί να γίνει:

-Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.

-Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής -αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).

-Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

Για παράδειγμα οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να κατεβάζουν δωρεάν εφαρμογή του κτηματολογίου στο κινητό τους, η οποία τους επιτρέπει, βαδίζοντας περιμετρικά της ιδιοκτησίας τους, να αποτυπώνεται η διαδρομή τους σε ένα χάρτη. Ο χάρτης αυτός αποστέλλεται στο e/mail τους και αποτυπώνει (κατά προσέγγιση) τα όρια του ακινήτου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα