Απεργιακό χάος στη Γαλλία απόντος του... προέδρου


Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στην Ινδία ως επίσημος προσκεκλημένος των εορταστικών εκδηλώσεων για την "Ημέρα της Ανεξαρτησίας", στην πατρίδα του επικρατεί χάος.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους να ξεχύνονται στους δρόμους προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις. Από το πρωί τα πνεύματα ήταν οξυμένα.

Οδηγοί ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις

με τα γαλλικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι, από το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια με τις γαλλικές αρχές να προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", οι αρχές του Παρισιού προχώρησαν σε 20 προσαγωγές καθώς τα αίματα άναψαν όταν οδηγοί ταξί που είχαν κλείσει τους δρόμους του Porte Maillot στα δυτικά του Παρισιού αρνήθηκαν να αποχωρήσουν με τα οχήματά τους που είχαν κλείσει την κυκλοφορία. Στο πλευρό των Γάλλων οδηγών ταξί, βρίσκονται Βέλγοι , Ιταλοί αλλά και Ισπανοί συνάδελφοί τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Parisien", ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, θα δεχτεί εντός της ημέρας αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή στα αιτήματά τους σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα.

Τα ταξί έχουν προγραμματίσει να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια κοντά στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Μασσαλία και το Μπορντό, καθώς και στο Porte Maillot στο δυτικό άκρο της πρωτεύουσας, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας κατά της διάδοσης των υπηρεσιών ταξί όπως είναι το "UberPop", μιας υπηρεσίας χαμηλού κόστους του αμερικανικού κολοσσού VTC Uber.

Η UberPop έχει απαγορευτεί, ωστόσο μόνο το Παρίσι έχει πληγεί από μια πτώση της δραστηριότητας αυτής, ύψους 20 έως 30% , σύμφωνα με τους επαγγελματίες. Το συνδικάτο των οδηγών ταξί εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση των Παρισίων ότι προσπαθεί να σκοτώσει το επάγγελμα με άγρια απορρύθμιση.

Εκτός από τους οδηγούς ταξί , και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν κηρύξει για σήμερα απεργία στη Γαλλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τριών μεγάλων συνδικάτων που εκπροσωπούν πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων τους κατά 20% αφού προχωρούν σε 24 απεργία, η οποία θα λήξει αύριο το πρωί διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και συντάξεις.

Η Air France ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων καθώς και το 80% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων, αν και προειδοποίησε ότι οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Η Lufthansa ακυρώνει 10 πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί εκπαιδευτικοί, που διαμαρτύρονται από την πλευρά τους εναντίον μιας μεταρρύθμισης των κολεγίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο χορό των κινητοποιήσεων δεν λείπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν και εξαγγέλθηκαν προσλήψεις για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη), μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών το Νοέμβριο, ο δημόσιος τομέας έχει χάσει συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας από το 2007» και ζητούν τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα ιδίως στα νοσοκομεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα