Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες – Συνάντηση με πρωθυπουργό μόνο αν πάρει πίσω το ν/σ

Σχεδόν μια ώρα συνεδρίασης χρειάστηκαν οι αγρότες στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης για να αποφασίσουν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και δεν πρόκειται να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ' αόριστον

το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, δήλωσε ακόμα.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ασκήσεις ψυχραιμίας, καθώς διαρρέουν ότι οι κινητοποιήσεις τους ανησυχούν αλλά δεν τους τρομάζουν, και ότι σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστούν με διάλογο αφού όπως σημειώνουν «εμείς δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα ΜΑΤ, ούτε να ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα». Όπως λένε ορισμένα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί από το καλοκαίρι και αποτελούν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και επισημαίνουν ότι δίχως την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγροτικός τομέας.

Στη μάχη της προπαγάνδας, ήδη επικαλούνται ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρωτοστατούν προέρχονται από τη ΝΔ και το ΚΚΕ και υπάρχει και έντονο ακροδεξιό στοιχείο.

Το Μαξίμου καταφεύγει όμως και σε άλλα μέσα όπως η προειδοποίηση για επανέλεγχο των κοινωνικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και θα αναδείξει πολλούς ωφελημένους. Επίσης η κυβέρνηση μιλά ξανά για διαχωρισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών από όσους ασκούν συμπληρωματικά την αγροτική απασχόληση.

Ενώ είναι δεδομένο ότι ΝΔ και ΚΚΕ που διατηρούν δυνάμεις στον αγροτικό χώρο υποθάλπτουν τις κινητοποιήσεις είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ανατροπών που θα φέρουν τα μέτρα εφόσον επιβληθούν στον αγροτικό χώρο. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την φορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ξεκληρίζουν την μικρή αγροτική παραγωγή και ευνοούν τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου δίχως εισόδημα.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει διαζύγιο από τους αγρότες, μία κρίσιμη κοινωνική μάζα που συνέβαλε στην επικράτησή της, κάτι που το Μαξίμου ακόμη δεν έχει αντιληφθεί.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα