Απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη δημοσίευση ισολογισμών

Αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την υποχρεωτική δημοσίευση οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, πότε πρέπει να καταθέτουν τους ισολογισμούς τους, ποιοι εξαιρούνται κ.ο.κ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και να καταρτίζουν εκθέσεις διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι ως

πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το ν. 4308/2014 νοούνται οι εταιρείες που δεν υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια:

- έχουν συνολικό ενεργητικό έως 350.000 ευρώ,
- καθαρό ύψους κύκλου εργασιών 700.000 και
- μέσο όρο απασχολούμενων 10 άτομα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και όχι εναλλακτικά στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων, ενώ συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων θα υποχρεούνται πλέον να περιλαμβάνουν και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι οι ακόλουθες:

Επίσης, για όλες τις ανώνυμες εταιρείες καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και γίνεται προαιρετική η δημοσίευση των πληροφοριών στις εταιρικές ιστοσελίδες. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι οι ΑΕ δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ τις νόμιμα εγκεκριμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαχείρισης και τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, το αργότερο εντός 11 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης. Προαιρετικά μπορούν να δημοσιεύουν τα στοιχεία και στην ιστοσελίδα τους, εφόσον αυτή είναι καταχωρισμένη στο Μητρώο.

Για τις εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) η υποχρέωση είναι διπλή: πρέπει να τις δημοσιεύουν τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην ιστοσελίδα τους όπου θα παραμένουν τουλάχιστον για δύο χρόνια, ενώ ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να τις αποστέλλουν και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οικονομικές καταστάσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν και οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον οι άμεσοι και έμμεσοι εταίροι τους είναι ανώνυμες εταιρίες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες

Οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν σε ειδικό τμήμα της έκθεσης διαχείρισης που συντάσσουν και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος που είναι μητρικές επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου και το προσωπικό του υπερβαίνει τα 500 άτομα υποχρεούνται να περιλάβουν στην έκθεση διαχείρισης, έκθεση που περιέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του ομίλου σε περιβαλλοντικά, εργασιακά, κοινωνικά θέματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ.

Επίσης οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία (αναζήτηση, την εξερεύνηση, τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εξόρυξη κοιτασμάτων μεταλλευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α) καθώς και στην υλοτόμηση πρωτογενών δασών οφείλουν να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση έκθεση για τις πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ που καταβάλλουν σε κυβερνήσεις (φόροι, loyalties, μερίσματα κλπ). Σε περίπτωση καταβολής πληρωμών σε είδος τα σχετικά στοιχεία υποβάλλονται βάσει αξίας και, κατά περίπτωση, όγκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα