Αντιδρούν οι ευρωαγορές μετά την αβέβαιη ιταλική ψήφο

Με πτωτικές τάσεις άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο, μετά τις εκλογές στην Ιταλία, όπου exit polls και προβλέψεις κάνουν λόγο για απουσία αυτοδυναμίας και μετέωρη Βουλή.

Ο Eurostoxx600 αν και άνοιξε με απώλειες 0,22% πριν από λίγο ενισχυόταν κατά 0,32%.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνο σημειώνει

απώλειες πάνω από 1%, ενώ ο FTSE100 στο +0,36%, o DAX στο -0,02%, o CAC40 στο +0,15% και ο ΙΒΕΧ35 στο +0,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παραμένει αμετάβλητο παρά την άνοδο των λαικιστών στην Ιταλία και διαπραγματεύεται στο 1,207 δολ.με οριακή πτώση 0,09%.

Όπως διεφάνη από τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τα συστημικά κόμματα και έδωσαν δύναμη στους αντισυστημικούς, καθώς πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ενώ νικητής είναι και το αντί-μεταναστευτικό Λίγκα του Βορρά.

Συγκεκριμένα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, σύμφωνα με στοιχεία της Corriere della Sera.

Οι Holger Schmieding και Carsten Hesse της Berenberg, επισημαίνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα "βάζει την Ιταλία σε πολιτικό βάλτο".

"Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των δύο ριζοσπαστικών κομμάτων. Ενώ παραμένει απίθανο το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα να ενωθούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ο κίνδυνος ότι μπορούν θεωρητικά να το κάνουν, καθώς έχουν την πλειοψηφία των εδρών, θα επικρέμεται σαν σπαθί πάνω από την ιταλική πολιτική", επισημαίνουν. Επισημαίνουν ακόμη ότι εκτός κι αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποτελέσει μια θετική έκπληξη, οι προοπτικές για περαιτέρω φιλό-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, μοιάζουν δυσοίωνες για την ώρα.

Οι εκλογές ήταν "χαστούκι" για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση, λόγω της αντίδρασης του κόσμου για την επίμονη φτώχεια, την υψηλή ανεργία αλλά και τη μεταναστευτική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί έναν πραγματικό πονοκέφαλο για την ΕΕ, καθώς τα διαφαινόμενα σενάρια για την επόμενη μέρα περιλαμβάνουν αφενός τη δημιουργία ενός ευρωσκεπτικού συνασπισμού, ο οποίος πιθανότατα θα αμφισβητεί τους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς που θέτει η ΕΕ και δεν θα ενδιαφέρεται σημαντικά για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση και αφετέρου σε νέα προσφυγή στις κάλπες.

Αλλού στην Ευρώπη, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσουν σειρά μακροοικονομικών στοιχείων, όπως σύνθετους PMI και PMI υπηρεσιών, καθώς και στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Ιανουάριο.

Αποτελέσματα αναμένονται από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη βρετανική εκδοτική Trinity Mirror

Στα εταιρικά νέα, ο γερμανικός Deutsche Boerse αναμένεται να ολοκληρώσει την τριμηνιαία του αναθεώρηση για τους δείκτες μετοχών του, ήτοι του DAX, του MDAX χαμηλής κεφαλαιοποίησης και του SDAX, καθώς και του TecDAX.
Παράλληλα, η βρετανική Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με την Booker μετά την έγκριση του deal από τους μετόχους την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα