Αντάρτικο ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΕΥΔΑΠ

της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί οι γαλάζιοι συνδικαλιστές να είναι μονίμως απέναντι στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όμως στα χθεσινά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αποδεικνύουν ότι εναντίον της βρίσκονται και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΕΚΕΣ).

Οι τελευταίοι μαζί με την ομοσπονδία εργαζομένων και τα άλλα σωματεία μπλόκαραν την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που είχε ως κύριο θέμα την επιστροφή

κεφαλαίου από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 40 εκ. ευρώ. Μάταια, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιάννης Μπενίσης, ζητούσε πέντε λεπτά για να αποφασίσει με τους εκπροσώπους του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ τη τύχη της γ.σ. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η συνέλευση αναβλήθηκε για τις 23 Δεκεμβρίου, επιλέγοντας ένα πιο ασφαλή χώρο αυτή την φορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με κεντρικό σύνθημα «Oχι άλλη μεταφορά πλούτου στους ιδιώτες», οι εκπρόσωποι του ΣΕΚΕΣ μαζί με τα άλλα σωματεία πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις κατά της λήψης απόφασης για την διανομή κερδών. Μάλιστα, δεν περιορίστηκαν στην αντιπαράθεση με την διοίκηση αλλά ανάρτησαν και βίντεο από τα επεισόδια στην ιστοσελίδα τους, για να δείξουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, να διεξαχθεί κρυφά η συνέλευση στο γραφείο του προέδρου κ. Παπαδόπουλου. Αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την ώρα που ο κ. Μπενίσης βρισκόταν στο αμφιθέατρο της εταιρείας ενώ είχε διακοπεί η συνέλευση και συνομιλούσε με τα σωματεία, στον γραφείο του Προέδρου γινόταν προσπάθεια να συνεχιστεί η γ.σ. παρουσία εκπροσώπων του βασικού μετόχου (δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ), νομικών και μελών του ΔΣ. Τα μέλη του ΣΕΚΕΣ, παρότι εμφανίζονται διασπασμένα όπως άλλωστε και η ίδια η κυβερνητική παράταξη, ωστόσο έχουν στραφεί κατά της κυβέρνησης και σε μια σειρά από άλλα θέματα. Μεταξύ αυτών είναι η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, η εκχώρηση εργολαβικού έργου σε ιδιώτες αλλά και η συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση κεφαλαίο της τράπεζας Αττικής.

«Καλούμε τη Διοίκηση να μην εκχωρήσει τα χρήματα αυτά που προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας καθώς είναι αναγκαία για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όσο και για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ ώστε να εκσυγχρονίσει και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που εξυπηρετεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Τα σωματεία, ζητούν να σταματήσει η λεηλασία των διαθέσιμων κεφαλαίων της ΕΥΔΑΠ, στρεφόμενα και κατά της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. «Η διανομή κερδών είναι το ξετύλιγμα του κουβαριού για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ» υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές επισημαίνοντας ότι πέρσι διανεμήθηκε το 75% των κερδών της εταιρείας.

«Δυστυχώς η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν κράτησε ουδέτερη στάση (όπως ισχυρίστηκε δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος), αλλά προσπάθησε με μια απαράδεκτη μεθόδευση να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση στα «μουλωχτά» σε άλλον από τον προγραμματισμένο χώρο», αναφέρουν οι συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ, που πλέον έχουν σηκώσει αντάρτικο κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα αποθεματικά της εταιρείας αρχίζουν και κάνουν φτερά. Υπολογίζουν τα 20 εκατομμύρια που διατέθηκαν για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής που εξαϋλώθηκαν και τα αλλά 33 εκατομμύρια που μοιράστηκαν ήδη ως μέρισμα 2016. Συνολικά 93 εκατομμύρια, σχεδόν όσο και η μισθοδοσία όλου του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, αναφέρουν. «Τη στιγμή που οι κύριοι «ευαίσθητοι» της διοίκησης συζητούν επί ένα χρόνο, για κοινωνικό τιμολόγιο της τάξης των 50 ή 100 ή 150 χιλιάδων ευρώ και προχωρούν σε αδιάκριτες διακοπές υδροδότησης». Ζητούν η ταμειακή ρευστότητα της ΕΥΔΑΠ να διατεθεί σε προσλήψεις προσωπικού, σε επενδύσεις στα δίκτυα και τις υποδομές και όχι να χαριστεί σε δημόσιο χρέος, ΤΑΙΠΕΔ, Paulson, Τράπεζες και ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα