Άνοδος στην Ευρώπη πλην IBEX μετά το καταλανικό δημοψήφισμα

Με άνοδο κάνουν «ποδαρικό» στον Οκτώβριο οι ευρωπαϊκές αγορές πλην της Ισπανίας, στον απόηχο του ματωμένου δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 με άνοδο πριν από λίγο κατά 0,29% και τους περισσότερους κλάδους σε θετικό πρόσημο. Ο ΙΒΕΧ35 στη Μαδρίτη ωστόσο σημειώνει πτώση 1,33% λίγο μετά το άνοιγμα.

Στους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες, ο στο Λονδίνο ο FTSE100 με άνοδο 0,29%, στη Φρανκφούρτη ο DAX

με άνοδο 0,49%, στο Παρίσι ο CAC40 ενισχύεται 0,18%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με άνοδο 0,24%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν την τάση που καταγράφηκε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε άνοδο μετά την ενθαρρυντική έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Τις καλύτερες επιδόσεις επιδεικνύουν οι μετοχές του κλάδου διακοπών και ταξιδίων με άνοδο σχεδόν 1%. Νωρίτερα, η βρετανική Monarch ανακοινώθηκε ότι βάζει λουκέτο λόγω μεγάλων ζημιών. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο πεδίο δράσης για άλλες εταρείες, όπως η Ryanair and η easyJet. Η μετοχή της τελευταίας σημέιωσε άλμα 3,5%, επωφελούμενη και απο τις πρόσφατες ακυρώσεις πτήσεων της Ryanair.

Παράλληλα, ισχυρές επιδόσεις έχουν και οι μετοχές των βρετανικών κατασκευαστικών μετά τις δηλώσεις Μέι ότι παρατείνει το πρόγραμμα Help to Buy ύψους 10 δισ. στερλινών. Αλμα 4,3% σημείωσε η Barratt developments.

Η γαλλική Bic αντιθέτως έκανε βουτιά 10% μετά την περικοπή της πρόβλεψής της για τις ετήσιες πωλήσεις.

Το ευρώ υποχωρούσε νωρίτερα χάνοντας σχεδόν 1/3 του σεντ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για το δημοψήφισμα στην Καταλονία . Οι ισπανικές μετοχές αναμένεται να βρεθούν ενώπιον σημαντικών απωλειών, την ώρα που οι καταλανικές αρχές δηλώνουν πως 9 στους 10 ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ οι ισπανικές αρχές δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Πάνω από 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Φίλιπ Χάμοντ που αναμένεται να μιλήσει το μεσημέρι στο Λονδίνο. Την Κυριακή η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει σωστή στρατηγική διακυβέρνησης της Βρετανίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας, είπε ότι εντός των επόμενων 2 -3 εβδομάδων θα αποφασίσει ποιος θα αντικαταστήσει τη Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Federal Reserve.

Keywords
Τυχαία Θέματα