Άνοδος στην Ευρώπη - Αυξάνεται η διάθεση για ρίσκο

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απροσδόκητα ισχυρή αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας που πρόσφερε στήριξη στην τουρκική λίρα αλλά και τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο στις διεθνείς αγορές.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν επίσης οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί κανονικά η πορεία προς τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους, αλλά και ότι η αύξηση των επιτοκίων θα αργήσει και ότι θα διατηρηθούν

σταθερά τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2019. Επίσης, επιστρέφει σταδιακά η αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για το εμπόριο.

Το Πεκίνο καλωσόρισε την πρόσκληση των ΗΠΑ για νέες συνομιλίες, λιγότερο από 24 ώρες μετά το νέο tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «δεν βρίσκονται υπό πίεση για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με την Κίνα».

Από την πλευρά του το Πεκίνο μέσω ενός άρθρου γνώμης σε κρατική εφημερίδα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα πρέπει να υποθέσει λανθασμένα ότι η Κίνα θα υποκύψει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ».

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,37% στις 377,90 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,41%, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,57%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,58% , ενώ στην ευρω-περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,50% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,45%.

Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν ο κλάδος αυτοκινήτου και τεχνολογίας με άνοδο άνω του 0,6%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η βρετανική Investec σημείωσε άλμα 12% μετά την είδηση ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να διαχωρίσει και να εισαγάγει στο χρηματιστήριο ξεχωριστά τη μονάδα διαχείρισης πλούτου. Η απόφαση ελήφθη ενόψει της αποχώρησης του ιδρυτή και επικεφαλής της τον άλλο μήνα.

Η ολλανδική αλυσίδα τροφίμων Ahold Delhaize, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντιθέτως σημείωσε σημαντική πτώση 2% σε χαμηλό δύο μηνών, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από τη UBS στην κατηγορία πώλησης από «ουδέτερη».

Keywords
Τυχαία Θέματα