Ανοδικό κρεσέντο στην Ασία με το βλέμμα στις εμπορικές συνομιλίες

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ανοδικό κλείσιμο της Παρασκευής στη Wall Street, μετά τα θετικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ψυχολογία της αγοράς βελτιώθηκε ελαφρώς λόγω του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για συνομιλίες ανάμεσα σε μια ομάδα εργασίας υπό τον αναπληρωτή εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ,Τζέφρι Γκέρις, που θα συναντηθεί με Κινέζους

αξιωματούχους, με στόχο τη διεξαγωγή «θετικών και εποικοδομητικών συνομιλιών», ώστε να αποφευχθεί η οικονομική επιβράδυνση που θα αποτελούσε «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2,44% στις 20.038,97 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος Topix έκανε άλμα 2,81% στις 1.512,53 μονάδες. Η μετοχή της Toyota σημείωσε άνοδο 3,15%.

Ο νοτιοκορεατικός Kospi ενισχύθηκε 1,34% στις 2.037,10 μονάδες. Η μετοχή της Samsung έκανε άλμα 3,47%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 σημείωσε άνοδο 1,14% και έκλεισε στις 5.683,20 μονάδες.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 0,73%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,72% στις 2.533,09 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 1.301,41 μονάδες.

Στα του εμπορικού πολέμου, η Κίνα δηλώνει πρόθυμη να λύσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι σημερινές συνομιλίες έπονται κινήσεων και δηλώσεων από τιςε κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας περιέκοψε το ποσοστό υποχρέωσης ελάχιστων αποθεματικών, δηλαδή το ποσό ρευστού που υποχρεούνται να έχουν οι τράπεζες ως αποθεματικό, κατά 1% την περασμένη Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον δανεισμό εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας. Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε ότι θα είναι υπομονετικός και θα περιμένει να δει τις επιδόσεις της οικονομίας φέτος. Αναλόγως θα προσαρμόσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα και τη νομισματική της πολιτική. Αυτό μαζί με τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση, έδωσαν ώθηση στις αμερικανικές μετοχές μετά από πολύμηνες αναταράξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω των φόβων για πολύ γρήγορο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Keywords
Τυχαία Θέματα