Δημοψήφισμα για το όνομα στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σκοπεύει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νέο της όνομα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς πλησιάζει στην επίλυση της διαμάχης αυτής με την Ελλάδα που κράτησε για δεκαετίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα

είναι τώρα "στο τελικό στάδιο" και οι υπουργοί και από τα δύο κράτη εργάζονται για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας που σχεδιάζει να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, δήλωσε ο Ζάεφ στους δημοσιογράφους στα Σκόπια την Τετάρτη.

Τα δύο κράτη προσπαθούν να λύσουν τη διαμάχη που παγώνει τις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια και έχει ωθήσει την Ελλάδα στο να μπλοκάρει τις προσπάθειες του γείτονα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από ένα χρόνο στην πρώτη αλλαγή εξουσίας σε μια δεκαετία, δεν θα αποκαλύψει το όνομα που συζητήθηκε καθώς έιπε ότι "τίποτα δεν έχει πλήρως συμφωνηθεί ακόμα". Η πιο πρόσφατη επιλογή ονόματος που συζητήθηκε ήταν η "Βόρεια Μακεδονία", την Τετάρτη.

Η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο στα Σκόπια, όπου ο Ζάεφ ελέγχει την πλειοψηφία. Στη συνέχεια αναμένεται από την Ελλάδα να άρει το βέτο για την ένταξη του γείτονα στο ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα ορίσει ημερομηνία έναρξης για τις ενταξιακές συνομιλίες, δήλωσε ο Ζάεφ. Στην Ελλάδα, οι συνομιλίες για το όνομα έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα που κάνει τη διαπραγμάτευση και ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα