Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές με τους επενδυτές να αναμένουν την κρίσιμη αποψινή ψηφοφορία στη Βρετανία για το Brexit όπου θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η συμφωνία Μέι – Βρυξελλών για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,66% στις 349,80 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,54%, ο γερμανικός δείκτης Dax

ενισχύεται κατά 0,79%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 επίσης κινείται ανοδικά κατά 0,90%, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,46% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,63%.

Λιγότερες από 75 ημέρες έχουν μείνει για το πολυθρύλητο «διαζύγιο» Βρετανίας – ΕΕ και η συμφωνία της Μέι, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών – αναμένεται να καταψηφιστεί. Κάτι τέτοιο θα ανοιξει τον δρόμο για πτώση της κυβέρνησης, άτακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή ακόμα και ακύρωση της διαδικασίας του Brexit συνολικά, τις επόμενες εβδομάδες.

Η στερλίνα έχει απολέσει πάνω από 10% έναντι του δολαρίου από τα υψηλά του 1,4335 δολ. τον Απρίλιο του 2018, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων φόβων για την πορεία του Brexit. Νωρίτερα το βρετανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2905 δολάρια.

Στην Ασία, ο διευρυμένος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%, μετά την κίνηση της Κίνας να ανακοινώσει νέα υποστηρικτικά μέτρα για την επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα