Ανοδικά η Ευρώπη - Άλμα 3,7% για τη Nestle

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές ωθούμενες από τις τράπεζες που σημειώνουν κέρδη μετά την είδηση ότι η Ιταλία συμφώνησε να προχωρήσει στη διάσωση δύο προβληματικών περιφερειακών τραπεζών, της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 νωρίτερα σημείωνε άνοδο 0,58%, με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 πριν λίγο

με άνοδο 0,57%, o DAX +0,53%, o CAC40 +0,79%, o IBEX35 +0,32%, ο FTSE MIB +1,06%.

Με άνοδο 1,7% ο κλάδος τροφίμων και ποτών αμέσως μετά το άνοιγμα. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Nestle μετά την αποκάλυψη ότι ο ακτιβιστής επενδυτής της Third Point, Daniel Loeb, έχει ποσοστό συμμετοχής άνω του 1% στην ελβετική εταιρεία. Το μερίδιο 1% αξίας 3,28 δισ. ελβετικών φράγκων είναι και το μεγαλύτερο που έχει αποκτήσει ποτέ το hedge fund. Η μετοχή της Νestle σημειώνει κέρδη σχεδόν 4%.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι είναι προετοιμασμένες να διαθέσουν έως και 17 δισ. ευρώ σε μια συμφωνία που προβλέπει τη μεταφορά των καλύτερων assets των δύο τραπεζών στην Intesa Sanpaolo. Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση από την ΕΚΤ ότι οι δυο τράπεζες πάνε ολοταχώς για χρεοκοπία.

Στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημέιωσαν άνοδο άνω του 1% νωρίς το πρωί, χάρη στο ασθενέστερο δολάριο και την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να μειώσει την υπερπροσφορά, ωστόσο η αύξηση της δραστηριότητας εξόρυξης στις ΗΠΑ φαίνεται να μειώνει τα κέρδη. Το μπρεντ κινείται στα 46,19 δολ/βαρέλι με άνοδο 1,4%, ενλω το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 43,61 δολ/βαρέλι με άνοδο 1,37%.

Στη Βρετανία, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, David Davi, αναμένεται να σκιαγραφήσει σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Παράλληλα, ο Davis αναμένεται να επιδιώξει μια αμοιβαία ρύθμιση που θα προστατεύει τα δικαιώματα των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ.

Σήμερα αναμένεται και συνάντηση μεταξύ των εμπορικών αντιπροσώπων της ΕΕ και του Μεξικού, στο πλαίσιο των διπραγματεύσεων για την ανανέωση του Συμφώνου Ελευθέρου Εμπορίου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με τον Ινδό πρωθυπουργό Μαρέντα Μόντι στον Λευκό Οίκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα