Ανησυχούν οι εξαγωγείς απ' την ανατίμηση του ευρώ

Ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες εξαγωγείς η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και των υπολοίπων κύριων νομισμάτων. Εάν συνεχιστεί επί μακρόν η ισχυροποίηση του ευρώ τότε, προειδοποιούν, τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν αγορές που κατέκτησαν με πολύ κόπο.

Όπως γράφει η Καθημερινή, ήδη από το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ καταγράφουν πτωτική τάση, ενώ κατά το α' τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε υποχώρηση

συνολικά των εξαγωγών προς τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Εξάλλου το 62% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών γίνεται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σε χώρες εκτός ΕΕ κατευθύνεται το 43,75% των εξαγωγών μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κυριότερος ανταγωνισμός που δέχεται η Ελλάδα, ειδικά στα πρωτογενή προϊόντα, είναι από την Τουρκία. Όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ σε συνδυασμό με την επιδότηση που δίνει η Τουρκία στα αγροτικά της προϊόντα, μορφή ντάμπινγκ στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα. Κάτι που έχει φανεί ιδιαίτερα στην περίπτωση των εξαγωγών ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα