Ανησυχία στην Κομισιόν για την απουσία ενεργειακών έργων στο «πακέτο» Γιούνκερ

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη ωστόσο η έλλειψη σταθερού ρυθμιστικού, φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου αποτελούν εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, ήταν το μήνυμα στο χθεσινό συνέδριο για την Ενέργεια που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι χαρακτηριστική

η απουσία οποιουδήποτε ελληνικού ενεργειακού έργου στο πακέτο Γιούνκερ, όπως τόνισε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα για τον τομέα της Ενέργειας Πάνος Καρβούνης, προσθέτοντας ότι «οι Βρυξέλλες επιθυμούν την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο».

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Κομισιόν, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο, και η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς ο κλάδος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάκαμψη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού με αιχμή τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, η υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, για το φυσικό αέριο, έγινε ειδική αναφορά για την κατασκευή του ΤΑΡ, η οποία ξεκινά στις 17 Μαϊου, όπως έγινε γνωστό.

Ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας Τap για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, επεσήμανε ότι ήδη 150 ελληνικές επιχειρήσεις είναι προμηθευτές του αγωγού, καθώς επίσης και ότι ελληνικές εταιρείες κέρδισαν σημαντικά συμβόλαια, όπως συνέβη με τους σωλήνες. «Η περίπτωση του TAP αποτελεί πολύ ισχυρό παράδειγμα συνεργασίας με την Ελλάδα και δείχνει ότι είναι εφικτό να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό έργο», τόνισε ο κ. Σκούφιας, ενώ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι το έργο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, αφού έχει ληφθεί ήδη η επενδυτική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα