Ανέτοιμο το διεθνές πιστωτικό σύστημα να αντέξει κινδύνους όπως η Ιταλία και ο εμπορικός πόλεμος

Ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατευθεί από τις επικείμενες απειλές, όπως οι αναταραχές στην αγορά, οι εμπορικές εντάσεις, η αυξανόμενη μόχλευση και οι συνέπειες του ιταλικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με στελέχη που συγκεντρώθηκαν στο Μπαλί για τις ετήσιες συναντήσεις του Institute of International Finance (IIF).

"Το θέμα που επανέρχεται είναι ότι η χρηματοδότηση έχει ενισχυθεί, αλλά δεν είναι επαρκώς σταθερή", δήλωσε ο Fabrizio Saccomanni, πρόεδρος της UniCredit SpA

και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, σε μία από τις ομάδες εργασίας του IIF. Ενώ έχουν γίνει πολλά για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, "οι παγκόσμιοι παράγοντες της κρίσης δεν είναι πραγματικά υπό έλεγχο", δήλωσε ο Saccomanni.

Μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία, οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου συνενώθηκαν για να ηρεμήσουν τις αγορές και να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη. Αλλά οι ηγέτες τους προσπαθούν τώρα να βρουν κοινό έδαφος, με φόντο την εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που δείχνει ελάχιστα σημάδια ότι τελειώνει σύντομα, την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην αναστροφή των κεφαλαιακών ροών.

Οι αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έδειξαν την έλλειψη συναίνεσης, αν και τα σημάδια της ηρεμίας επέστρεψαν την Παρασκευή. Και τα ιταλικά κυβερνητικά σχέδια για τον προϋπολογισμό και η ρητορική που στρέφεται εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων της έχουν επανειλημμένα εντοπιστεί μεταξύ υπουργών και κεντρικών τραπεζών στις παράλληλες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί.

Το πιο λυπηρό από τις συναντήσεις του Μπαλί είναι ότι "η Ιταλία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στον κόσμο", ανέφερε ο Davide Serra, ο ιδρυτής της Algebris Investments.

Περισσότερο ανησυχητικό από την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ήταν η "ανατίναξη" προϊόντων που συνδέονται με τη μεταβλητότητα, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υποχώρησης των μετοχών το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγο του IIF και πρώην στρατηγικός αναλυτής νομίσματος της Goldman Sachs Group Inc.

Keywords
Τυχαία Θέματα