Ανδρέας Νταής: Ένας δήμαρχος στο λιμάνι

Μέσα σε δύο χρόνια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει δώσει μέρισμα από τα κέρδη του στον μέτοχο του – ποσά που αντιστοιχούν σε... 10 ΤΡΑΙΝΟΣΕ (λέμε και κανένα αστείο που και πού για να περνάει η ώρα). Ο μέτοχος του Λιμανιού – για την ακρίβεια του πράγματος, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ)- είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Και όχι μόνο μέτοχος, αλλά ο αποκλειστικός μέτοχος του.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο ψητό. Δηλαδή στα μερίσματα. Τις δύο χρονιές – δύο χρήσεις , εκείνη του 2014 και η άλλη του 2015- ο ΟΛΗΓ έδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ

ως μέρισμα το ποσό των 1,75 εκατομμυρίων ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε: 1,75 εκατομμύρια ευρώ. 870 χιλιάδες ευρώ το 2015 και 881 χιλιάδες ευρώ το 2014.

Ο ΟΛΗΓ-όπως και άλλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας- είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση που θα μπορούσε να ήταν πολύ περισσότερο κερδοφόρος αν τα πράγματα ( και κυρίως, οι αντιλήψεις των διοικούντων τα λιμάνια και τον μέτοχος τους) ήταν διαφορετικά. Αν για παράδειγμα ξέφευγαν από το αδιέξοδο δίλημμα :«δημόσιο λιμάνι ή το λιμάνι σε ιδιώτες» και προχωρούσαν την συζήτηση στο πως ένας οργανισμός διαχείρισης ενός λιμανιού σε καλή γεωγραφική θέση και με καλές διασυνδέσεις μπορεί να παίξει ρόλο στην τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη. Το τι θα κάνει από εκεί και πέρα ο μέτοχος είναι μια άλλη ιστορία. Ο μέτοχος για παράδειγμα μπορεί σε κάθε περίπτωση να αξιοποιήσει – ακόμη και σήμερα- τις όποιες δυνατότητες δίνει η ρηχή αγορά ( εταιρικά ομόλογα, χρηματιστήριο κλπ). Μπορεί να εξετάσει την αξιοποίηση ανά μονάδα ( κάθε λιμάνι ξεχωριστά) αλλά και ως σύνολο ( πακέτα όπως στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων).

Σε κάθε περίπτωση μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος «περιφερειακά λιμάνια» έχει την αξία του. Η ίδρυση και λειτουργία μιας holding εταιρείας που θα δίνει το κρίσιμο μέγεθος που επιθυμούν οι επενδυτές αλλά και θα αναδεικνύει τις αξίες που μπορεί να συγκεντρώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο λιμανιών θα αποτελούσε μια καλή αφορμή για να «ασχοληθεί» η αγορά!

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον ΟΛΗΓ. Σήμερα, επικεφαλής του είναι ο κ. Ανδρέας Νταής. Πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας από το 1998 έως το 2002. Το 1998 – τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καν- ο κ. Νταής εξελέγη δήμαρχος της πόλης επικεφαλής του συνδυασμού «Ηγουμενίτσα Νέα Σελίδα». Το 2014 ο σημερινός πρόεδρος του ΟΛΗΓ προσπάθησε ξανά επανακάμπτοντας στα δημοτικά πράγματα επικεφαλής ψηφοδελτίου υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε τρίτος με μικρή διαφορά (ούτε 100 ψήφοι) από τον δεύτερο και έμεινε εκτός νυμφώνος.

Για την ιστορία του πράγματος, ο κ. Νταής – όπως διαβάζω σε παλαιότερη του συνέντευξη / δήλωση στην εφημερίδα Η Αυγή- έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης... Ψιλά γράμματα... Ας είναι καλά ο δόκτωρ Β. Σόϊμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα