Ανδρέας Δρακόπουλος: Ο ανιψιός, ο κληρονόμος

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος – γιος του Κωνσταντίνου Δρακόπουλου, αγαπημένου ανιψιού του Σταύρου Νιάρχου από την μεριά της αδελφής του εφοπλιστή- ήταν ένα πρόσωπο κλειδί για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου πολιτισμού για την ελληνική πρωτεύουσα αλλά και την απόδοση του – ως δωρεά- στους πραγματικούς αποδέκτες, τους πολίτες.

Ο κ. Δρακόπουλος ως πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από τον ίδιο τον Σταύρο Νιάρχο- ήταν παρών σε όλες τις φάσεις και τις διαδικασίες και παραγωγής του έργου στο χώρο του πρώην Ιππόδρομου

στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας αλλά και στην απόδοση του.

Αλλά, ποιος είναι ο κ. Δρακόπουλος; Το πρώτο από όλα που θα άξιζε σε μια απάντηση είναι το εξής: Ένας από τους κληρονόμους του Σταύρου Νιάρχου, ο μόνος πέραν των παιδιών του. Ο γιος του ανηψιού του που επιλέχθηκε από τον ίδιο τον εφοπλιστή να βρεθεί δίπλα του και να αναλάβει ευθύνες από μικρή ηλικία.

Ο κ. Δρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Κωνσταντίνου Δρακόπουλου και της Ελένης Μερκάτη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την οικογένεια Νιάρχου και είναι εγγονός της Μαρίας Νιάρχου, αδελφής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, ενώ από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την παλαιά ζακυνθινή οικογένεια Μερκάτη και είναι δισέγγονος του Αλέξανδρου Μερκάτη, κτηματία και αυλάρχη του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Με την διαθήκη του Σταύρου Νιάρχου και την δημιουργία του ομώνυμου Κοινοφελούς Ιδρύματος ορίστηκε πρόεδρος του. Επί προεδρίας του το Ίδρυμα έχει πραγματοποιήσει πληθώρα δωρεών μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.α.

Κατοικεί στη Νέα Υόρκη. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Ο κ. Δρακόπουλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Rockefeller, καθώς και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Βιοηθικής Berman. Επιπλέον, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, καθώς και του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, D.C.

Επίσης, ο κ. Δρακόπουλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Dalton School, στη Νέα Υόρκη. Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, του οποίου διετέλεσε ενεργό μέλος κατά την περίοδο 2003-2010.

Το 2012, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης τον τίμησε για τη συνεισφορά του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης. Το 2015, το Child Mind Institute τίμησε τον κ. Δρακόπουλο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του οργανισμού (Child Advocacy Award Dinner), για τη διαρκή συμβολή του στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Το 2016, ο Ανδρέας Δρακόπουλος τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον κ. Δρακόπουλο, το 2012, με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Keywords
Τυχαία Θέματα