Αναλυτές: Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Huawei είναι η αβεβαιότητα

Η προσωρινή παράταση που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στην επιβολή περιορισμών από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Google, στην κινεζική Huawei, ίσως φέρει μια ανακούφιση στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, αναφέρουν οι αναλυτές.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στη Huawei να αγοράζει προϊόντα αμερικανικής κατασκευής, ώστε να διατηρήσει τα υπάρχοντα

δίκτυα και να παρέχει αναβαθμίσεις λογισμικού στις συσκευές της που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, αν και η εταιρεία δεν θα μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό και ανταλλακτικά για να παράγει καινούργια προϊόντα χωρίς να έγκριση την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα της αρνηθούν.

Η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, αναφέρουν στο CNBC ειδικοί.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη τη μοίρα της Huawei», αναφέρει ο Nicole Peng, αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης εταιρείας αναλύσεων Canalys.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα γι' αυτούς αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα», ανέφερε ο Peng, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές της Huawei ανησυχούν για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων ους, δεδομένης της αυξανόμενης εξάρτησης στο κινεζικό κολοσσό κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας ξεκίνησε από τη Google που ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στη Huawei και μπλόκαρε την κινεζική εταιρεία από σημαντικές εφαρμογές της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν μάλλον αυτό που ανάγκασε την κυβέρνηση Τραμπ να υπαναχωρήσει, καθώς, όπως λέει ο Αnshel Sag, αναλυτής της Moor Insights & Strategy, η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται καθαρά πολιτική και σχετίζεται με τον εμπορικό πόλεμο.

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της Huawei υπεραμύνθηκε της εταιρείας του. Όπως είπε ο Ren Zhengfei, μιλώντας στο CCTV ότι «οι δράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή υποτιμά τις δυνατότητες που έχουμε». Πρόσθεσε δ ότι η διαμάχη της Huawei είναι με την αμερικανική κυβέρνηση, όχι με τις αμερικανικές εταιρείες και ότι η Huawei μπορεί να φτιάξει τα τσιπ που αγοράζει από τις ΗΠΑ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικούς επεξεργαστές.

«Δεν βλέπω η Huawei να αλλάζει πορεία», αναφέρει ο Sag. «Τελικά, η Huawei γνωρίζει τι είναι καλύτερο να κάνει, αν η τρίμηνη παράταση λήξει».

Από την πλευρά της η Google ανακοίνωσε ότι η τρίμηνη παράταση της επιτρέπει να συνεχίσει να παρέχει αναβαθμίσεις λογισμικού και εφαρμογές ασφαλείας στα υπάρχοντα μοντέλα της Huawei για τις επόμενες 90 ημέρες.

Στο ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί τελικά από αυτή την κατάσταση, ο Daniel Yoo, επικεφαλής της Kiwoom Securities, αναφέρει:
«Ο μεγαλύτερος νικητής μακροπρόθεσμα θα είναι οι αμερικανικές εταιρείες ΙΤ, βραχυπρόθεσμα όμως, η ένταση μεταξύ των δυο χωρών, αυξάνει τις ευκαιρίες για την Κορέα».

Στην αγορά των smartphone, όπου η Huawei συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων εταιρειών που είχαν ετήσια αύξηση στις πωλήσεις σε μια περίοδο γενικότερης επιβράδυνσης των πωλήσεων, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics είναι αυτή που θα επωφεληθεί, σύμφωνα με τον Yoo. Ήδη σήμερα η μετοχή της έκανε άλμα 4% στις ασιατικές αγορές. Στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι η ετήσια ανάπτυξη της Samsung σε διεθνείς πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10% το α' τρίμηνο του 2019, ενώ της Huawei αυξήθηκαν κατά 50,2%. Η αμερικανική Apple υποχώρησε κατά 23,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα