Αναλυτές στο CNBC: Η πτώση στο πετρέλαιο μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, καθώς το απότομο ξεπούλημα στις μετοχές του κλάδου παγκοσμίως συνδυάζεται με την εντατικοποίηση των φόβων για μια αγορά, η οποία θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει προβλήματα υπερπροσφοράς αργού.
Το τελευταίο κύμα sell off στην αγορά ενέργειας έρχεται εν μέσω αναφορών σχετικά με τα ογκώδη αποθέματα και τις

προβλέψεις παραγωγής ρεκόρ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Ο μόνος δρόμος είναι προς τα κάτω», αναφέρει ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates, σε σημείωμά του.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές σε ό,τι αφορά την πορεία του πετρελαίου το 2019, αλλά βασιζόμενοι στα διαθέσιμα στοιχεία, τις πληροφορίες και την ψυχολογία που επικρατεί, είναι δίκαιο να πούμε ότι ένα ράλι στις τιμές θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από την πλευρά των πωλητών», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι αυξημένες ανησυχίες για ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση το 2019 συνέβαλαν επίσης στην καθοδική πίεση στην αξία του πετρελαίου. Η συνάντηση των μεγάλων παραγωγών, νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένεται να μετριάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την υπερπροσφορά το 2019. Ωστόσο, η συμφωνία που επετεύχθη από τον ΟΠΕΚ και τα μέλη του, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά, δεν έχει ακόμη επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ενεργειακή συμμαχία συμφώνησε να αποσύρει 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) από την αγορά για τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Το δεκαπενταμελές καρτέλ του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 800.000 bpd, ενώ η Ρωσία και οι συμμαχικοί παραγωγοί θα συμβάλουν σε μείωση κατά 400.000 bpd. Ωστόσο, οι περικοπές δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μειώσει μόνο σταδιακά την παραγωγή.

Χθες Τρίτη, το αργό τύπου μπρεντ έφτασε να υποχωρεί πάνω από 5,6% σε χαμηλά 14 μηνών, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από το επίπεδο των 50 δολ/βαρέλι.

Σήμερα Τετάρτη, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σταθεροποιήθηκαν ωστόσο εξακολουθούν να είναι υπό πίεση λόγω φόβων για υπερπροσφορά και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Νωρίτερα, το μπρεντ ενισχυόταν κατά 45 σεντς στα 56,71 δολ/βαρέλι
ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 25 σεντς στα 46,49 δολ/βαρέλι, μετά από τη χθεσινή «βουτιά» που άγγιξε το 7,3%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα