Αναλυτές: Μην πανικοβάλλεστε από το sell off στα νομίσματα των αναδυόμενων

Σε ένα νέο sell-off επιδόθηκαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών χθες Τρίτη, με κάποια εξ αυτών σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, η ρουπία της Ινδονησίας (που χθες υποχώρησε σε νέο χαμηλό 20 ετών, με την ισοτιμία δολ/ρουπία στο 1:14.940 για να ανακάμψει ελαφρώς αργότερα στις 14.925).

Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε κατά περίπου 3% (την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη χάσει 16%), με τις απώλειες έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου στο 50%.

Σήμερα το πρωί, η ινδική ρουπία

υποχώρησε σε νέο χαμηλό για έβδομη ημέρα στο 71,78.

Η τουρκική λίρα και το νοτιοφρικανικό ραντ χθες υποχώρησαν κατά 3% αμφότερα καθώς δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία ότι η οικονομία της Ν. Αφρικής εισήλθε σε ύφεση.

Συνολικά, ο δείκτης συναλλάγματος αναδυόμενων αγορών MSCI υποχώρησε κατά 0,46% χθες Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο εβδομάδες. Από τις αρχές του 2018 έχει υποχωρήσει κατά 5,53%.

Εντούτοις, παρά τους αυξανόμενους φόβους για μετάδοση της κρίσης που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος, αναλυτές αναφέρουν ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να πανικοβληθούν απλά και μόνο από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.

Η Karine Hirn, της East Capital, αναφέρει ότι η πίεση μπορεί να αποδοθεί στο ισχυρό δολάριο και στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, ωστόσο το πραγματικό θέμα είναι το κλίμα που επικρατεί στο εμπόριο.

«Ας μην ξεχνούμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι αναδυόμενες αγορές είναι εκτεθειμένες σε θέματα ψυχολογίας της αγοράς επειδή πολλοί επενδυτές προέρχονται από το εξωτερικό και δεν είναι απαραίτητα εγχώριοι επενδυτές. Η ψυχολογία σίγουρα πλήττεται από τις εμπορικές εντάσεις ανά τον κόσμο», αναφέρει η Him στο CNBC.

Πάντως τονίζει ότι δεν βλέπει σημαντικά γεγονότα να προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εταιρειών και ότι γενικά δεν πλήττονται οι επιχειρήσεις.

Και μπορεί ρουπία Ινδίας και Ινδονησίας να πλήττονται περισσότερο μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, ωστόσο όπως επισημαίνει ο Khoon Goh της ANZ η οικονομί της Ινδονησίας δεν έχει και τόσο άσμημη εικόνα και σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά το β' τρίμηνο.

Από την πλευρά του ο Vishnu Varathan, της Mizuho Bank, αποκάλεσε τις ανησυχίες περί μετάδοσης της συναλλαγματικής κρίσης «υπερβολικές» αλλά «εντελώς κατανοητές».

Όπως λέει, η πτώση ρεκόρ για το πέσο Αργεντινής και την τουρκκή λίρα είναι τελείως διαφορετικής φύσης σε σχέση με την πτώση της ρουπίας Ινδίας και Ινδονησίας.
Και πάλι, όπως είπε, οι κίνδυνοι από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις αναδυόμενες αγορές στο κοντινό μέλλον.

Μέσα στο χάος πάντως, ένα νόμισμα αποτελεί εξαίρεση: το μπαχτ Ταϊλάνδης.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν τώρα για ποιες οικονομίες να ανησυχούν και για ποιες να μην ανησυχούν. Αν κοιτάξετε την Ταΐλάνδη έχει τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη αρχίζει πραγματικά να επιταχύνει», αναφέρει ο Goh.

Keywords
Τυχαία Θέματα