Αναδρομικά συνταξιούχων: «Στην ουρά» για να εκδικαστούν πάνω από 1700 αγωγές

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν οι αποφάσεις των πρωτοδικείων που δικαιώνουν του συνταξιούχους. Στις 30 Οκτωβρίου τρεις συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ δικαιώθηκαν, αυτή τη φορά για τις περικοπές και τα κομμένα δώρα από την κύρια σύνταξή τους. Συγκεκριμένα με απόφαση του (18583/2018) το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (6ο Τμήμα) δικαιώνει συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ

και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην κύρια σύνταξη αυτή την φορά για το διάστημα 01.01.2012 έως 31.03.2014. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, το δικαστήριο υποχρεώνει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να καταβάλει σε κάθε έναν εκ των εναγόντων το ποσό των 6.000 ευρώ νομιμοτόκως. Επίσης υποχρεώνει το ταμείο να καταβάλει επιπλέον στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 1.815,24 ευρώ, στον δεύτερο το ποσό των 1.815,34 ευρώ και στον τρίτο το ποσό των 1.815,37 ευρώ νομιμοτόκως.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι το δικαστήριο «κρίνει ότι μη νομίμως περικόπηκε η κύρια σύνταξη που ελάμβαναν οι ενάγοντες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ήδη ΕΦΚΑ, κατά παραδοχή του σχετικού ισχυρισμού τους ως βάσιμου. Η συγκεκριμένη αγωγή ασκήθηκε πριν τη δημοσίευση των αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ το 2015, η οποία έκρινε τις επίμαχες μειώσεις μη νόμιμες και αντισυνταγματικές με αποτέλεσμα «η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα να έχει αναδρομικό χαρακτήρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες 1700 αγωγές συνταξιούχων περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν στο πρωτοδικείο Αθηνών και οι δικαστές εκτιμούν ότι θα έχουν προλάβει να εκδικάσουν τουλάχιστον 100 έως το τέλος του χρόνου.

Με τις δίκες να συνεχίζονται, μορφή «φρενίτιδας» τείνει να πάρει η καθημερινή παρουσία των συνταξιούχων στα ταμεία, συλλόγους και δικηγορικά γραφεία καθώς σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών. Ο συνωστισμός στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που συνεχιζόταν αμείωτος ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων «Καθημερινά έρχονται στα γραφεία μας 300-400 άτομα να ενημερωθούν και να υποβάλλουν ομαδική αγωγή. Πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους και να μην αφήνει τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται»

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους με αιχμή την επιστροφή των αναδρομικών. Έχουν ήδη αποφασίσει συγκεντρώσεις 20/11/2018 με τη συγκέντρωση συνταξιούχων Νότιας Ελλάδας στο Σύνταγμα, στις 28/11/2018 στην πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ και στις 15/12/2018 στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα