Με ράλι 2,6% καλωσόρισαν οι αγορές το διχασμένο Κογκρέσο

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μπορεί οι Δημοκρατικοί να επανέκτησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να «ζορίσουν» πλεόν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο η διατήρηση της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς (και μάλιστα με αριθμό-ρεκόρ 55 βουλευτών) μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στο εκλογικό αποτέλεσμα έδωσαν από τη μεριά τους οι αγορές, με τη Wall Street να καταγράφει σήμερα ισχυρό ράλι άνω του 2,6%, κλείνοντας μάλιστα κοντά σε υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα,

κέρδη 2,12% κατέγραψε ο Dow Jones, ο οποίος ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 26.000 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 26.178 μονάδες. Στο 2,11% η άνοδος για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 στις 2.813 μονάδες, ενώ 2,64% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.570 μονάδων.

Τι σημαίνει για τις αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα

Μπορεί το διχασμένο Κογκρέσο να μην είναι ότι καλύτερο -θεωρητικά- για τις αγορές, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που επενδυτές και αναλυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει (και αποτιμήσει). Άλλωστε ο Τραμπ εμφανίστηκε διαλλακτικός και πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τις εκλογές.

Αυτό που δεν είχαν όμως αποτιμήσει οι αγορές (και αποτίμησαν στο σημερινό ράλι) ήταν η απροσδόκητα ισχυρή παρουσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Γερουσιαστών, που ήταν και το μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ.

Γι' αυτό άλλωστε την Τρίτη οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά, με τους τολμηρούς μόνο να τοποθετούνται σε μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από την κυβέρνηση Τραμπ, κυρίως λόγω ευνοϊκής φορολογίας (η οποία πλέον δεν αναμένεται να αντιστραφεί). Οι μετοχές αυτές «Τραμπ» (όπως τις αποκαλεί η Morgan Stanley) κερδίζουν ήδη πάνω από 10% μέσα σε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι επενδυτές αυτοί δικαιώθηκαν στο σημερινό ράλι. Οι τεχνολογίες ηγήθηκαν της ανόδου με πρωταγωνιστές τις Amazon-Netflix, κερδίζοντας χαμένο έδαφος από το πρόσφατο sell-off λόγω Apple.

Μεγάλος κερδισμένος ο κλάδος της υγείας - Πιέστηκε το δολάριο

Όμως ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο κλάδος της υγείας. Φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες του κλάδου επωφελήθηκαν τα μέγιστα από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα ενός διαιρεμένου Κογκρέσου, καθώς εξασφαλίζεται πως δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή -πόσο μάλλον αρνητική- στο σύστημα υγείας.

Η επενδυτική διάθεση σήμερα ήταν ενισχυμένη, με αυξημένες τοποθετήσεις σε μετοχές, και ελαφρά αποκλιμάκωση στα ομόλογα. Ωστόσο η είσοδος των Δημοκρατικών στο παιχνίδι μειώνει πλέον τις πιθανότητες για ορισμένες τολμηρές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες του Τραμπ, οι οποίες θα τόνωναν τα επιτόκια.

Έτσι, μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων (το 10ετές βρέθηκε στο 3,228%), υποχώρησε και το δολάριο στο 1,1441 EUR/USD, παραμένοντας ωστόσο ισχυρό όσο ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται πάνω από τις 96 μονάδες.

Ο χρυσός ανέκαμψε μετά από 4ημερό πτωτικό σερί στα 1.227,30 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο βούτηξε εκ νέου στα 61,67 δολάρια.

Ακόμη, σημαντική υποχώρηση, άνω του 16% σε ημερήσια βάση, καταγράφει ο δείκτης φόβου Cboe Volatility Index (VIX).

Κέρδη και στην Ευρώπη - Αναμένεται το άνοιγμα της Ασίας

Ιδιαίτερο θετικό το κλίμα και στην Ευρώπη που όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε με ράλι 1% για Stoxx 600, το ισχυρότερο εδώ και πολύ καιρό.

Το πρωί αναμένεται με ενδιαφέρον το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης σε Τραμπ δίνει ουσιαστικά το «ελεύθερο» στον Αμερικανό Πρόεδρο να προχωρήσει με τις επιθετικές εμπορικές τακτικές του, παρότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν πλέον αν μη τι άλλο να μπλοκάρουν μέρος της ατζέντας του Τραμπ.

Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό

Σημαντική ώθηση στον Dow Jones προσέφεραν οι μετοχές των UnitedHealth και Caterpillar, που σημείωσαν κέρδη 4,16% και 4,45% αντίστοιχα.

Ο τεχνολογικός κλάδος στηρίζει περαιτέρω τους δείκτες, καθώς το διαιρεμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτρέψει επιθέσεις του Trump σε μεγάλους κολοσσούς, όπως η Amazon.

Η μετοχή της Amazon είχε άλμα 6,8%, του Facebook είχε κέρδη 1,06%, της Apple διαπραγματεύεται στο +3% και της Alphabet σημείωσε άνοδο 3,5%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Twenty-First Century Fox υποχωρεί οριακά, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης της, λόγω απουσίας μιας μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την αμερικανική εταιρεία να προετοιμάζεται να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στη Walt Disney Co.

Σημειώνεται ότι ο Rupert Murdoch συμφώνησε τον Ιούνιο να πουλήσει τη μονάδα ψυχαγωγίας της Fox στη Walt Disney έναντι 71,3 δισ. δολ., ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το deal έλαβε το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 7,18 δισ. δολ. από 7 δισ. δολ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κάτω των εκτιμήσεων για 7,23 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη 1,29 δισ. δολ., από 855 εκατ. δολ., έναν χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται και στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) που ξεκινά σήμερα.

Ενώ η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα