Άλμα για τις ιταλικές αποδόσεις

Οι επενδυτές έκαναν τη μεγάλη έξοδο από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και έσπευσαν να αγοράσουν τα αντίστοιχα ξένα υψηλής αξιολόγησης, όπως είναι οι γερμανικοί τίτλοι, μετά τις εκλογές της Κυριακής που έδωσαν ώθηση στα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών και κυρίως στο Κίνημα των 5 Αστέρων, ως αντίδραση στα χρόνια λιτότητας, φτώχειας και φόρων.

Τώρα η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια «μετέωρη» βουλή

χωρίς αυτοδυναμία και στην αδυναμία ανάδειξης μιας σταθερής κυβέρνησης που θα στηρίζει την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Michael Leister, «ο σχηματισμός μιας σταθερλης κυβέρνησης στην Ιταλία θα είναι ακόμα πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν και οι αβεβαιότητες που ανακύπτουν από αυτό δεν είναι το σενάριο που θέλουν οι αγορές».

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε άλμα νωρίτερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,14%. Αυτό έσπρωξε προς τα πάνω και τις αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, όπως της Ιασπανίας και της Πορτογαλίας.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αποδόσεις μειώθηκαν στο 0,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημείωσε απώλειες νωρίτερα 0,3% και βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας του 1,2280 έναντι του δολαρίου, λόγω της αβεβαιότητας στην Ιταλία, ωστόσο οι κινήσεις ήταν ψύχραιμες καθώς άνοιξε ο δρόμος για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία λειτουργεί ως αντίβαρο. Λίγο πριν ενισχύθηκε στο 1,2323 δολ.

Οι επενδυτές ομολόγων επίσης ανησυχούν για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ για επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα, ενώ πιθανή είναι η ανακοίνωση αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους.

«Γενικά είναι κάτι κακό για την οικονομία. Η συνολική επίπτωση αναμένεται να είναι το άνοιγμα των σπρεντς, ειδικά αν (η διαμάχη) κλιμακωθεί», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz.

Keywords
Τυχαία Θέματα