Αίγυπτος: Αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού, ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Αιγύπτου επιταχύνθηκε για τρίτο μήνα κι έφτασε σε υψηλό οκταμήνου, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος για το χρέος της χώρας.

Οι

τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 16% το Σεπτέμβριο στα αστικά μέρη της χώρας, κι «έτρεξαν» με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από τον κρατικό στατιστικό οργανισμό CAPMAS. Αυτό το ετήσιο ποσοστό στο ανώτατο όριο του στόχου της κεντρικής τράπεζας 13% (+/- 3 ποσοστιαίες μονάδες). Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση έφτασε στο 2,5%, αλλάζοντας πορεία σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες επιβράδυνσης.

«Με τον πληθωρισμό σε ένα τέτοιο επίπεδο, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δούμε μειώσεις του ρυθμού το 2018 ή ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του 2019», δήλωσε ο Mahmoud El Masry, οικονομολόγος στο Pharos Holding στο Κάιρο. «Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται παγκοσμίως και η κυβέρνηση μπορεί τώρα να μειώσει τις επιδοτήσεις καυσίμων πριν από τα μέσα του 2019, γεγονός που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό».

Οι οικονομολόγοι είπαν ότι είναι απαραίτητες χαμηλότερες τιμές για να μειωθεί το κόστος του κρατικού δανεισμού, να επιτευχθεί ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 8,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το φετινό οικονομικό έτος και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα