Αγορές ομολόγων ΗΠΑ στη «σκιά» της συνάντησης Γιούνκερ-Τραμπ

Πτώση σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην κρίσιμη συνάντηση των Τραμπ-Γιούνκερ, εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - ΕΕ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 2,936%, ενώ του 30ετούς υποχωρεί κατά 1,6 μ.β. στο 3,061%.

Η απόδοση

του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 0,5 μ.β. στο 2,657%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης είναι απρόβλεπτο, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τεταμένο κλίμα, εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους Ευρωπαίους.
«Αν και φαίνονται “ευγενικοί”, οι Ευρωπαίοι είναι «σκληροί», σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος, υπεραμυνόμενος της επιβολής τελωνειακών δασμών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

«Αυτό που μας έκανε η ΕΕ είναι απίστευτο», τόνισε επίσης ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε πως «οι δασμοί είναι η καλύτερη λύση».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πρόεδρος Γιούνκερ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον χωρίς συγκεκριμένη πρόταση στις «αποσκευές» του.

Εν τω μεταξύ, ελάχιστες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση, η ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι η ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα άλλο κύμα δασμών από την Ευρώπη εάν ο Trump υπογράψει νέους δασμούς για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέα αντίμετρα για αμερικανικά αγαθά αξίας 20 δισ. δολ., ενώ πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε γενικά στοιχεία, όπως αγροτικά προϊόντα, όπως μηχανήματα και είδη υψηλής τεχνολογίας.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένει η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για «μοχθηρία», τονίζοντας ότι στοχεύει τους Αμερικανούς αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα