Περιέχει «κοριό» η μπάλα ποδοσφαίρου που χάρισε ο Τραμπ στον Πούτιν;

Η μπάλα ποδοσφαίρου που δώρισε ο Πούτιν στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα έχει «πυροδοτήσει» μπαράζ προειδοποιήσεων πως το μουντιαλικό σουβενίρ περιέχει κοριό.

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ τουϊταρε: «Θα έκανα έλεγχο στη μπάλα για συσκευές παρακολούθησης και δεν θα την επέτρεπα ποτέ μέσα στο Λευκό Οίκο».

Από ότι φαίνεται δεν είναι τελείως λάθος. σκαλίσματα πάνω στη μπάλα φανερώνουν πως περιείχε μικροτσίπ με μικροσκοπική κεραία-αναμεταδότη για κινητά τηλέφωνα.

Ωστόσο αντί για συσκευή

κατασκοπείας, το μικροτσίπ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της νέας μπάλας της Adidas, το οποίο έχει ήδη διαφημιστεί από την εταιρεία.

Οι μπάλες που χρησμιοποιήθηκαν στο Μουντιάλ διαθέτουν ενσωματωμένο το NFC chip καταστώντας τες τις πιο καινοτόμες μπάλες Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι σήμερα. Το τσιπ επιτρέπει στους καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με τη μπάλα μέσω του smartphone τους.

Σε κάθε αλληλεπίδραση, η μπάλα παράγει ένα μοναδικό κωδικό, ξεκλειδώνοντας αποκλειστικό περιεχόμενο και πληροφορίες για τον χρήστη. Αυτή η εξατομικευμένη εμπειρία, που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε επίσημη διοργάνωση, παρουσιάζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες κάθε μπάλας ενώ δίνει πρόσβαση σε δοκιμασίες που οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν στο FIFA World Cup.

Η Adidas αρνήθηκε να σχολιάσει ως προς το αν το τσιπάκι θα μπορούσε να έχει υποστεί «χακάρισμα» από τους Ρώσους. Δεν έχει υπάρχει έως τώρα ένδειξη πως οι συγκεκριμένες μπάλες ή τα τσιπάκια τους έιναι ευάλωτα σε χάκιγκ. Το ίδιο το τσιπ δε μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, σύμφωνα με την Adidas. «Είναι αδύνατον να διαγράψεις ή να ξαναγράψει κανείς τις κωδικοποιημένες παραμέτρους του τσιπ», αναφέρεται στην περιγραφή του.

Παρότι το λογότυπο της μπάλας φανερώνει την ύπαρξη του τσιπ, δε μπορεί να εξακριβωθεί από τις φωτογραφίες της μπάλας του Πούτιν το αν έχει αφαιρεθεί, ή αντικατασταθεί από πραγματική συσκευή κατασκοπείας, ή, στο ακόμη πιο «τραβηγμένο» σενάριο, πως η συγκεκριμένη μπάλα κατασκευάστηκε μόνο για αυτό το σκοπό (της κατασκοπείας) και φτιάχτηκε ολόιδια με την επίσημη μπάλα της Adidas.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκοι ανέφερε πως «η μπάλα πέρασε όλα τα τεστ ασφαλείας τα οποία περνούν τα αντίστοιχα δώρα. Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε περαιτέρω για θέματα ασφαλείας.» Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η μπάλα έιχε υποστεί τροποποιήσεις ή το που θα φυλαχθεί αυτή τελικά.

«Εφικτό αλλά δύσκολο» λένε οι χάκερς

Σημειώνεται πάντως πως το τσιπάκι της μπάλας χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που χρησμιποιείται σε ανέπαφες συναλλαγές, όπως αυτές της Apple και google Pay, ή των καρτών.

Θεωρητικά, τέτοια τεχνολογία μπορεί να επαναπρογραμαμτιστεί προκειμένου να «επιτεθεί» σε κάποιο τηλέφωνο για κατασκοπεία, όπως έχει αποδείξει τουλάχιστον ένας χάκερ έως τώρα. Το 2015, το Forbes δημοσίευσε την αναφορά ενός μηχανικού ο οποίος κατάφερε μέσω ενός τέτοιου NFC chip να στείλει σε ένα κοντινό τηλέφωνο Android ένα αίτημα προκειμένου να ανοίξει ένα link -αν ο χρήστης πατούσε το link- τότε εγκαθίσταντο ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έπαιρνε τον έλεγχο του τηλεφώνου.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Linus Neumann του Chaos Computer Club, μιας «λέσχης» από χάκερςοι οποίοι έχουν αναδείξει τρωτά σημεία σε τράπεζες, κυβερνήσεις και άλλα υπολογιστικά συστήματα εδώ και δεκαετίες, τα βήματα που απαιτούνται μέχρι να υποστεί χακάρισμα κάποιο τηλέφωνο μέσω αυτού του τσιπ είναι τόσα πολλά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και «χαζό» να εξαπατηθεί κανείς, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις του Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα