Αγωνία για το τίμημα των μονάδων του λιγνίτη

της Μαριάννας Τζάννε

Στα δύο επενδυτικά γκρουπ των Τσέχων με τη ΓΕΚ Τέρνα και των Κινέζων με τον όμιλο Κοπελούζου, τα οποία διεκδικούν τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να προχωρήσει επιτυχώς η αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Και όταν στο ΥΠΕΝ μιλούν για επιτυχία του διαγωνισμού, δεν εννοούν τίποτα περισσότερο από την

επίτευξη ενός ικανοποιητικού τιμήματος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, το οποίο όλο και ξεθωριάζει μετά τις προβλέψεις για συνέχιση της εκρηκτικής πορείας που ακολουθούν διεθνώς οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Η αξιολόγηση και η διασταύρωση των δεδομένων του διαγωνισμού που έχουν συλλεχθεί από τους επενδυτές από το data room και τα management interviews με στελέχη της Επιχείρησης είναι και ο κυριότερος λόγος της μηνιαίας παράτασης που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στον διαγωνισμό μετά από αίτημα της κινεζικής China Energy.

Η τελευταία εμφανίζεται να έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι, αν δεν δοθεί περισσότερος χρόνος στους επενδυτές, αυτό θα είναι σε βάρος του τιμήματος του διαγωνισμού. «Είναι ανάγκη τα στοιχεία που έχουμε προσκομίσει να μπορέσουμε να τα επιβεβαιώσουμε είτε μέσω δικών μας τεχνοοικονομικών μελετών, είτε ζητώντας επιπλέον πιστοποιήσεις-διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ», αναφέρει παράγοντας που βρίσκεται πολύ κοντά στα στρατόπεδα των διεκδικητών, επισημαίνοντας ότι τόσο η Φλώρινα όσο και η Μεγαλόπολη είναι ζημιογόνες.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιέζουν για παροχή κινήτρων και θεωρούν ότι στον τομέα αυτό ο διαγωνισμός εξελίσσεται δίχως ξεκάθαρο πλαίσιο, κάτι που αν συνεχιστεί θα έχει σαφή αντίκτυπο στο τίμημα. «Τόσο στο θέμα των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), τα οποία θα επιδοτήσουν την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και σε άλλα θέματα που έχουν τεθεί όπως η κατάργηση του τέλους ΑΠΕ, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα οι προσφορές μας να εκπονούνται στη λογική ότι δεν υπάρχουν», αναφέρει στέλεχος ενεργειακού ομίλου. Οπως τονίζει, το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αντιστρέψει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο μπορεί να υποβοηθήσει τον διαγωνισμό δίνοντας άλλα κίνητρα.

Οι επενδυτές ζητούν επίσης να αποσαφηνιστεί η τύχη του Αμύνταιου, για το οποίο, με το υφιστάμενο πλαίσιο, οι ώρες λειτουργίας του εξαντλούνται (έχει μόλις 800 ώρες καθώς από το 2016 οι δύο μονάδες του λειτουργούν λόγω του ρυπογόνου φορτίου τους σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ωρών). Παράλληλα ζητούν διασφαλίσεις από τη ΔΕΗ για την ομαλή λειτουργία των μονάδων σε Βορρά και Νότο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασής τους, η οποία θα διαρκέσει μήνες. Εάν το Αμύνταιο καταφέρει να πάρει παράταση στη λειτουργία του για 32.000 ώρες, όπως επιδιώκει η ΔΕΗ με το επιχείρημα να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων επάρκειας του συστήματος και εκτίναξης των τιμών στη χονδρική, τότε για τους υποψήφιους επενδυτές του λιγνίτη η απόσβεση της επένδυσης των μονάδων κρίνεται πιο δύσκολη.

Παρά το γεγονός ότι για τους Τσέχους της Seven Energy το ενδιαφέρον φαίνεται να κινείται και προς τους δύο λιγνιτικούς πόλους (Φλώρινα, Μεγαλόπολη), για την αντίπαλη κοινοπραξία η προσοχή δείχνει να εστιάζεται κυρίως στη Φλώρινα. Ο λόγος είναι ότι η επίμαχη μονάδα θεωρείται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει βιώσιμη, καθώς είναι νεότερη, έχει χαμηλότερο κόστος CO2, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και την άδεια για μία νέα μονάδα (Μελίτη ΙΙ). Για τη Μεγαλόπολη εκτιμάται ότι μόνο βελτιωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, χωρίς όμως να μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Οι επενδυτές αναφέρουν ότι, εφόσον η άσκηση για τη Φλώρινα αποδειχθεί δυσχερής, δεν είναι σαφές τι θα πράξουν με τη Μεγαλόπολη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Αρχικά, ως ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η 9η Οκτωβρίου και ως ημερομηνία σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, το οποίο θα ενέκρινε τον πλειοδότη, η 17η Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι οι Κινέζοι είχαν ζητήσει δύο μήνες παράταση στο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και τελικά πήραν έναν. Με δεδομένο όμως ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού αποτελούν μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη άσκηση, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης παραμένει αβέβαιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα