Αγώνας δρόμου για τη διάσωση άλλων δυο ιταλικών τραπεζών

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι στον τομέα της οικονομίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρουν λύση για δύο προβληματικές τράπεζες της βόρειας περιοχής του Βένετο, οι οποίες «πιέζουν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, τόνισε την Κυριακή πως έχουν αναληφθεί ενεργά πρωτοβουλίες για το θέμα της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza, χωρίς ωστόσο να προσφέρει

λεπτομέρειες.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επεσήμανε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές για το ίδιο θέμα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα.

Πάντως, η ρωμαϊκή εφημερίδα Repubblica ανέφερε την Κυριακή πως η ιταλική κυβέρνηση και τα στελέχη της τράπεζας επιδιώκουν να φτάσουν σε συμφωνία «μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας». Ο Πάντοαν, υπενθυμίζει το Bloomberg, είχε δηλώσει στις 13 Ιουνίου πως μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο θέμα των τραπεζών του Βένετο είναι «κοντά».

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης διαφωνούν για το πιθανό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα χρειαστεί να επικυρώσουν οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση.

Η La Stampa, επικαλούμενη αξιωματούχους της ΕΕ και του Υπουργείου Οικονομικών στη Ρώμη, ανέφερε πως το τρέχον σχέδιο διάσωσης έχει χαρακτηριστεί ανέφικτο. Η εφημερίδα πρόσθεσε πως ο διαχωρισμός σε «good bank» και «bad bank» αποτελεί μια επιλογή.

Στο Λονδίνο, αντιθέτως, οι Sunday Times ανέφεραν πως η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει ένα πακέτο διάσωσης αυτή την εβδομάδα. Οι δύο τράπεζες χρειάζονται συνολικά 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο.

Την Κυριακή, ο Πάντοαν τόνισε σε event στη Μπολόνια πως τα δύο μέρη οδεύουν προς μια «σημαντική κατάληξη» επάνω στο θέμα της προβληματικής Banca Monte dei Paschi di Siena, επίσης χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, οι Fortress Investment Group και Elliott Capital Management εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των κακών δανείων της Monte dei Paschi, περιπλέκοντας το σχέδιο διάσωσης που στηρίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα