Αγωγή 3,3 δισ. ευρώ κατά της Volkswagen και στη Γερμανία

Μετά το μπαράζ μηνύσεων στις ΗΠΑ, αγωγή ύψους 3,3 δισ. ευρώ κατέθεσαν 278 θεσμικοί επενδυτές από όλο τον κόσμο κατά της γερμανικής Volkswagen με την κατηγορία ότι απέκρυψε ότι οι κινητήρες ντίζελ της δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα.

Η αγωγή κατατέθηκε χθες στο Τοπικό Δικαστήριο Braunschweig, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία δημοσιοποίησε εγκαίρως πληροφορίες σχετικά

με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, όπως ανέφερε ο δικηγόρος των εναγόντων, Andreas Tilp.
Εφόσον «η Volkswagen αρνείται επίμονα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για διακανονισμό και επίσης έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να παραιτηθεί της άμυνας για παραγραφή του αδικήματος, ήταν απαραίτητο να κατατεθεί η αγωγή», τόνισε ο δικηγόρος. Εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας απάντησε πως η εταιρία «δεν γνωρίζει ακόμη την αγωγή και δεν μπορεί να σχολιάσει».

Μεταξύ των εναγόντων στην νέα μήνυση είναι επενδυτές από Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ταϊβάν. Περιλαμβάνονται 17 γερμανικές εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και η CalPERS, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Bvloomberg, ο Tilp κατέθεσε την πρώτη ατομική αγωγή κατά της VW την 1η Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα