BoJ: Διατηρεί σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια


Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέλεξε να μην κάνει την έκπληξη και διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην επίπτωση που έχει στην οικονομία της χώρας η απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου για αρνητικά επιτόκια.

Έτσι άφησε σταθερό στο -0,1% το επιτόκιο, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει 35 από τους 40 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Παράλληλα, διατήρησε τη δέσμευσή της για αύξηση της

νομισματικής βάσης με ετήσιο ρυθμό 80 τρισ. γεν (ή 700 δισ. δολάρια).

Παράλληλα, η BoJ αποφάσισε να εξαιρέσει τα MRF από το συγκεκριμένο επιτόκιο, και να επιβάλει μηδενικό επιτόκιο από τον Απρίλιο.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, θα αυξήσει τη χαλάρωση αν χρειαστεί, ενώ από την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθεί να ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό, αν και οι εξαγωγές και η παραγωγή ήταν υποτονικές κυρίως λόγω των επιπτώσεων της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιαπωνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το δ' τρίμηνο, αναμένεται να εμφανίσει στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστη ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, οι πραγματικοί μισθοί υποχωρούν και δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά φέτος, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποδυναμώνεται.

Η τράπεζα υποβάθμισε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας πως τελευταία έχει αποδυναμωθεί, ενώ επανέλαβε ότι θα λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%.

Σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνουν για την ώρα υποτονικές, όμως σταδιακά θα ανακάμψουν, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει τον στόχο του 2% γύρω στο α' εξάμηνο του 2017.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, θεωρούν ότι μια περαιτέρω μείωση στα αρνητικά επιτόκια αποτελεί το πιο πιθανό μέτρο.

Από την πλευρά του ο διοικητής της BoJ, Kuroda, δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένει για να δει τον πλήρη αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων πριν αναλάβει πρόσθετη δράση, αν παραστεί ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα