Άγνωστες στιγμές από την καριέρα της Ζωής Λάσκαρη

Μια μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, ένα από τα πιο λαμπερά ονόματα του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Ζωή Λάσκαρη, έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο, ήταν Ζωή Κουρούκλη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. (Άλλες πηγές, αναφέρουν ως έτος γέννησής της το 1944).

Φοίτησε, στη Σχολή Βαλαγιάννη και τη σχολή καλογραιών Καλαμαρί. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ, υπήρξε μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία αθλήτρια του Β.Α.Ο. και του Άρη. Το 1959, πήρε μέρος στα καλλιστεία

και εκλέχτηκε «Σταρ Ελλάς». Μετά την εκλογή της, πήγε στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α., όπου φοίτησε σε σχολή μανεκέν και εργάστηκε στην αμερικανική τηλεόραση ως παρουσιάστρια διαφημιστικών σποτ.

Το 1961, επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Φιλοποίμην Φίνος υπογράφει μαζί της αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας (ως το 1974). Ξεκινάει την κινηματογραφική της καριέρα ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και ήταν η εμπορικότερη της σεζόν 1961-1962, εκτοξεύοντας την καριέρα της Ζωής Λάσκαρη (όπως «βαφτίστηκε» από τον Φίνο, για να μην συγχέεται με την ξαδέρφη της, τραγουδίστρια, Ζωή Κουρούκλη. Τον ρόλο στην ταινία αυτή, τον πήρε η Ζωή Λάσκαρη μετά την άρνηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη η οποία θεωρούσε ότι ήταν πολύ τολμηρός. Μάλιστα, η πρόσληψή της στη Φίνος Φιλμ, έγινε με μηνιαίο μισθό και όχι με εφάπαξ αμοιβή για κάθε ταινία.

Εκτός από τη Ζωή Λάσκαρη, ο «Κατήφορος» έκανε ιδιαίτερα δημοφιλείς τους Νίκο Κούρκουλο, Κώστα Βουτσά και Βαγγέλη Βουλγαρίδη. Προβλήθηκε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και μάλιστα ήταν η πρώτη σε εισπράξεις ταινία στο Μεξικό την περίοδο 1962-1963! Στην Ελλάδα, στην Α’ προβολή της, έκοψε 161.331 εισιτήρια (1η στην κατάταξη).

Περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα