Αύξηση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου

Του Ιωάννη Αντύπα

Αύξηση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στα νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης δήλωσε πως το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) «αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και παράλληλα δήλωσε πως το προσωπικό του οργανισμού Frontex επαρκεί για να συνδράμει το έργο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και της επαναπροώθησης.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κράτηση μεταναστών

και προσφύγων στα κέντρα υποδοχής (hot spots) στα νησιά της Χίου και της Λέσβου, δεδομένων των μην επαρκών συνθηκών διαβίωσης, η εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως η «κράτηση τους είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο δεδομένου πάντα όμως πως υπάρχει ο κίνδυνος φυγής των μεταναστών και προσφύγων κατά τη διάρκεια εξέτασης των αιτημάτων ασύλου». Η δυνατότητα αυτή για κράτηση ενδέχεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου, μέχρι να υπάρξει κάποια ομαλοποίηση της κατάστασης και των συνθηκών.

«Η επιστροφή ή η κράτηση στα νησιά οφείλεται σε κάθε περίπτωση να γίνεται στο πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και συμπλήρωσε πως υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές για την κάλυψη τυχόν προβλημάτων, ιδιαίτερα ως προς την προστασία των ανήλικων παιδιών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα