Αυξήσεις επιτοκίων λόγω ισχυρής οικονομίας ζητά ο Barkin της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει με τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων σε «πιο φυσιολογικά επίπεδα», αν και το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί τελικά από την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο Thomas Barkin της Fed του Richmond.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της κεντρικής τράπεζας

των ΗΠΑ δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δικαιολογείται μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Σε ομιλία του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο Barkin έκανε λόγο για επιτόκια που σήμερα βρίσκονται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα που δείχνει ότι η Fed συνεχίζει την πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης.

"Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ της άποψης ότι τα χαμηλότερα του φυσιολογικού επιτόκια είναι κατάλληλα, όταν η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του στόχου της Fed", ανέφερε ο Barkin από το Roanoke της Virginia.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στη δυναμική της οικονομίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για αύξηση του κόστους δανεισμού τον Σεπτέμβριο.

Η Fed αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια ήδη από το 2015, σε μια ένδειξη σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Barkin έκανε τέλος αναφορά στο ζήτημα των δασμών, το οποίο έχει τεθεί επί τάπητος από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ στη διεθνή κονίστρα.

"Σίγουρα οι ανησυχίες για τους δασμούς έχουν εντείνει τη νευρικότητα σε σχέση με τις αρχές του έτους", ανέφερε, προσθέτοντας ότι το επιτελείο του μελετά το τι επίδραση θα έχουν οι δασμοί στην οικονομία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα