ΧΑ: Απώλειες στις 758 μονάδες με «καλοκαιρινό» τζίρο

Ακόμη μια αδιάφορη συνεδρίαση πραγματοποίησε το ελληνικό Χρηαμτιστήριο, με τον έτσι κι αλλιώς απογοητευτικό τζίρο (ούτε 15 εκατ.) να καθηλώνεται από τις 11:40 έως τις 13:36 λόγω προβλήματος στη μετάδοση δεδομένων στους παρόχους.

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να συντηρηθεί στα επίπεδα των 760 μονάδων τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου επιστρέψουν οι επενδυτές για την περιβόητη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, και υπάρξει

πρόοδος στο θέμα των κόκκινων δανείων. Ωστόσο η καλοκαιρινή ραστώνη σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την απαράδεκτη εικόνα απαξίωσης και πενιχρής συναλλακτικότητας, η οποία αν μη τι άλλο αποθαρρύνει -κυρίως τους ξένους- επενδυτές.

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 758,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 757,10 μονάδων (-0,55%) και 761,65 μον. (+0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 743 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44%, στις 2.009,92 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.193,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 831,27 μονάδες.

Έντονες πτωτικές τάσεις εμφάνισε η Εθνική, ενώ η Eurobank, αν και επιχείρησε να κινηθεί υψηλότερα, η απουσία ορατότητας ανέκοψε κάθε προσπάθεια. Οι τράπεζες θα χρειαστούν μήνες για μια ουσιαστική ανοδική αντίδραση έως ότου αρχίζουν να δείχνουν καλά σημάδια μείωσης των NPEs ενώ νομοτελειακά δεν θα αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με Aegean, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο ενώ με την μεγαλύτερη πτώση κινήθηκαν οι Φουρλής, ΕΧΑΕ και Grivalia.

Εν τω μεταξύ σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,97%, ενώ στάση αναμονής τηρείται στην Ιταλία 2,87% παρά τις κατευναστικές δηλώσεις Tria του Ιταλού ΥΠΟΙΚ για το ευρώ αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Conte ότι "η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σκληρή με τις Βρυξέλλες αλλά όχι παράλογη".

Εθνική, ΕΧΑΕ και Φουρλής βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει στο τέλος το ενδοσυνεδριακό +0,91%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo και ΑΔΜΗΕ, ενώ Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Τιτάν έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Aegean, Eurobank και ΟΠΑΠ, αλλά καμία δεν κινήθηκε πάνω από το +0,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα