Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών ο διακεκριμένος δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και την προεδρία της κυβέρνησης.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού

γραφείου του πρωθυπουργού.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών

Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά, στην Αθήνα, την Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία ενώ ασκούσε την δικηγορία από το 1971.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατα τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε. για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως "πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής".

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πρίν και κατα τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικασήριο, καθώς και στα αγγλικά δικασήρια κατα του περιοδικού TIME.

Για πολλές δεκαετίες συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Αττική οδός», η «Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου», η «Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης», ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», η «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας αλλά και πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Ο Αντώνης Βγόντζας αρθρογραφούσε στο Πρώτο ΘΕΜΑ, την Νέα Κρήτη αλλά και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Συγκίνηση στη Βουλή

Σε κλίμα συγκίνησης για την απώλεια του Αντώνη Βγότζα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το λόγο προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την απώλεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει την οδύνη του.
Συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπενθυμίζοντας τους αγώνες του Αντώνη Βγότζα για την δημοκρατία.

Συλλυπητήρια εξέφρασε η ΝΔ δια του Νίκου Δένδια και το ΚΚΕ με τον κ. Θανάση Παφίλη.

Γιώργος Παπανδρέου: Καλό σου ταξίδι

Τον Αντώνη Βγόντζα αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για έναν «καλό φίλο και σύντροφο» και για έναν «σπουδαίο επιστήμονα και αγωνιστή κατά της χούντας των συνταγματαρχών».

Ένας καλός φίλος και σύντροφος, ένας σπουδαίος επιστήμονας και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Αντώνη, καλό σου ταξίδι.

— George A. Papandreou (@GPapandreou) 29 Μαρτίου 2019
Keywords
Τυχαία Θέματα