Αυξάνεται και πάλι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Καθώς η επενδυτική «λίμπιντο» ανεβαίνει και πάλι σήμερα, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται σε μετοχές, τα ομόλογα βλέπουν και πάλι τις αποδόσεις τους να αυξάνονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε σήμερα ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.

Όπως

υποστηρίζει ο αμερικανός πρόεδρος, εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, τότε και οι ΗΠΑ θα πράξουν ανάλογα, επιβάλλοντας και οι ίδιες αντίστοιχους δασμούς.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε εφαρμογή και τα αντίποινα της ΕΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ωστόσο η αγορά δείχνει να προεξοφλεί κάτι θετικό και να αποτιμά τις απειλές ως... απειλές και μόνο, προς το παρόν τουλάχιστον, με τους επενδυτές έτσι να αναλαμβάνουν και πάλι ρίσκα.

Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 0,9 μ.β. στο 2,55%, ενώ του 30ετούς ενισχύεται κατά 1,2 μ.β. στο 3,05%.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα ασκούν και ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε επιβράδυνση τον Ιούνιο 2018, με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit να υποχωρεί στις 56 μονάδες, από 56,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Η επίδοση είναι η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα